Kolombiya'da Barış Anlaşması İçin Özel Yargı Yapılanması

Devlet Başkanı Santos: '(Yeni oluşturulan yargı sistemi) Mağdurlara ve mağdur etmemişlere karşı bir 'cadı avı' olmayacak'.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasının uygulanması için oluşturulan özel yargı sisteminde 'mağdurlara ve mağdur etmemişlere karşı bir 'cadı avı' olmayacağını' bildirdi.

Santos, ülkede son günlerde tartışılan ve barış anlaşmasının uygulaması çerçevesinde oluşturulan yeni yargı sistemine ilişkin açıklama yaptı.

Cartagena kentinde, hükümet ve FARC temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıyı anımsatan Santos, bu zirvede barış anlaşmasının uygulanmasındaki ilerleme ve gecikmelerin masaya yatırıldığını, buna ilişkin çözüm arandığını söyledi.

Hükümetin yavaş giden konuları hızlandırmak için kararlar aldığını dile getiren Santos, 'Barışın nimetlerinin tüm Kolombiyalılara ulaşmasını istiyoruz.' dedi.

Nobel Barış Ödüllü Devlet Başkanı Santos, birbirinden farklı konular üzerinde çalışacak tek bir yargı sisteminin hayata geçirildiğini hatırlattı.

Kongrede yapılan oylama ile 'Hakikat, Adalet, Onarım ve Hataları Tekrar Etmeme Entegre Hukuk Sistemi'ne geçildiğine değinen Santos, bunun müzakereler süresince ülkesindeki çatışmanın mağdurlarından gelen en önemli taleplerden biri olduğunu anlattı.

Yeni oluşturulan yargı sisteminde 'mağdurlara ve mağdur etmemişlere karşı bir 'cadı avı' olmayacağını' vurgulayan Santos, bu yapının kayıp insanları bulmak, çatışma ortamından yararlanıp suç işleyenlerin ceza almadan topluma karışmasını engellemek, savaş suçları ya da insanlığa karşı suç işleyenleri cezalandırmak gibi görevlerinin olacağını ifade etti.

- 'Geçmişte yapılan hatalar tekrarlanmayacak'

Geçmişte FARC ve diğer gruplara karşı mücadele eden güvenlik güçlerinin de bu sisteme olayların açığa kavuşturulması için başvurduğuna dikkati çeken Santos, 'Eskiden bazı davalarda olduğu gibi silah bırakan militanlar serbest kalırken ülkesini savunan askerlerin ceza alacağı bir durum tekrar ortaya çıkmayacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Kolombiya hükümetinin, 23 Eylül 2015'te kurulması kararını verdiği bu özel yargı sistemi 28 Mart'ta Kongrede yapılan oylama ile kabul edildi. Yoğunlukla çatışmanın mağdurları için işletilecek yeni sistem, güvenlik güçleri ve militanların başvurularını inceleyecek 'Barış İçin Özel Yargılama Mekanizması'nı da kapsıyor.

Hükümet ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 'hayır' sonucu çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım 2016'da vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA