'Kök Hücre Bağışı' İçin Motosikletiyle Rusya'ya Gidecek

Motosiklet tutkunu Şule Özürün Bendler, Türk Kızılayının da desteğiyle 'kök hücre bağışı'na dikkati çekmek amacıyla Ukrayna üzerinden Rusya'ya gitmeye hazırlanıyor Bağışta bulunup kendisine sosyal medyadan ulaşanlar için Türkiye'de ziyaret ettiği illerde ağaç dikmeyi planlayan Bendler, Rusya turunu 23 ayda tamamlamayı hedefliyor Bendler: 'Amacım kök hücre bağışının toplanmasına yardımcı olmak. 19 Mayıs'ta çıkacağım yolda, Kızılay kan merkezlerine bağışta bulunanlar için birer ağaç dikeceğim'

ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da yaşayan Şule Özürün Bendler, 'kök hücre bağışı'na dikkati çekmek ve yeni bağışçılar bulmak amacıyla motosikletiyle Ukrayna üzerinden Rusya'ya yolculuk yapacak.

Bendler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motosikleti ile uzun yol yapmanın en büyük tutkusu olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa dikkati çekmek amacıyla geçen yıl Nepal'e gittiğini anlatan Bendler, bu yıl da Türk Kızılayı ile ortak hazırladığı 'Kök Hücre Bağışçısı' toplama projesiyle Rusya'ya seyahat etmeye hazırlandığını ifade etti.

Gençlere ve kadınlara örnek olmak istediğini vurgulayan Bendler, şöyle devam etti:

'Amacım kök hücre bağışının toplanmasına yardımcı olmak. 19 Mayıs'ta çıkacağım yolda, Kızılay kan merkezlerine bağışta bulunanlar için birer ağaç dikeceğim. Bağışçılar, sosyal medya hesaplarım ya da 'ülke kokusu' internet adresi üzerinden bana ulaşabilirler. Ağaç dikme uygulaması sadece Türkiye içerisinde olacak. Çünkü yurt dışında bunu yapmam çok zor. Gideceğim güzergahdaki Orman Müdürlükleri ve TEMA il temsilcilikleriyle fidan temini konusunda görüştüm.'

Dikilen ağaçların fotoğraflarını da sosyal medya üzerinden paylaşacağını dile getiren Bendler, 'Kök hücre nakilleri genellikle kan hastalıklarında kullanılıyor. Dolayısıyla çocukları daha fazla ilgilendiriyor. Bir çocuğun hayatını kurtarırken aynı zamanda annesinin, babasının da hayatını kurtarmış oluruz. Telefonumuza gelebilecek 'Uygun donör bulunmuştur' mesajı dünyalara bedeldir diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Koldan kan vererek bağışçı olabiliyoruz'

Bendler, bağışçıların Türk Kızılayı kan merkezine gidip, kök hücre için kan vermelerinin yeterli olacağını, bunların Türk Kızılayının verilerinde toplanacağını aktardı.

Taramada uygunluk eşleştirildikten sonra Sağlık Bakanlığı ekiplerinin bağışçıya ulaşacağını anlatan Bendler, 'Tüm masraflar Bakanlıkça karşılanıyor. Sadece koldan kan vererek bağışçı olabiliyoruz.' dedi.

- 'Nepal yolculuğum 75 gün sürmüştü'

Yol boyunca kök hücre bağışı konusunda çalışmalar yapacağı için mayıs sonunda Zonguldak'ta olmayı planladığını aktaran Bendler, şu değerlendirmede bulundu:

'Oradan feribotla Odessa'ya, ardından Kiev'e gideceğim. Sonrasında Rusya'ya geçeceğim. Rusya'da büyük bir yay çizerek, Gürcistan üzerinden Türkiye'ye dönmeyi planlıyorum. Müthiş bir destek var. Yollarda birçok motosikletçi arkadaşım olacak. Onlarla sosyal medya üzerinden bağlantılar kuruyorum. Geçen yıl Nepal yolculuğum 75 gün sürmüştü. O süreçte güvenlik ve sağlık açısından hiçbir sorun yaşamadım. Rusya yolculuğumda da yaşayacağımı düşünmüyorum. Yaklaşık 2-3 aylık sürede projenin tamamlanacağını düşünüyorum.'

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin de Bender’in projesine destek verdiklerini belirtti.

Bendler’in 'Afyonkarahisar’dan Volga'ya' projesiyle Türk Kızılayına kök hücre bağışçısı kazandırmak istediğini dile getiren Danıştekin, 'Projeyi bizimle yapmak istedi. Biz de Kızılay olarak çok memnun olduk. Projede kendisine yardımcı olabileceğimizi, destek olacağımızı ilettik. Böyle bir projede yer almaktan dolayı mutluyuz.' diye konuştu.
Kaynak: AA