Keçiler Artık Daha Verimli

Kütahya’nın Simav ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve giderleri İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanan ‘Honamlı Tekesi ile Keçilerde Verimliliğin Arttırılması’ projesinin sonuçları yüz güldürdü.

Keçiler Artık Daha Verimli
Simav’da 100 adetin üzerinde keçisi olan sürü sahiplerinden seçilen 8 üreticiye hiçbir ücret alınmadan hibe şeklinde 2’şer adet Honamlı ırkı teke verilerek, bu ırkın geliştirilmesi desteklendi. Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Tokdemir, Simav’a bağlı Karakoca köyü Efe Damları Mahallesi’ndeki üretici Yusuf Erdil’i ziyaret ederek projeyi yerinde inceledi. Honamlı tekesinden üretilen oğlaklardan dolayı üreticiyi tebrik eden Kaymakam Halim, dünyada yalnızca Türkiye’de bulunan Honamlı keçi türünün araştırılması ve üretilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, bu keçilerin 100 kiloya kadar ulaşabildiğini ifade etti.

İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tokdemir ise, Simav ilçesinde uygulanan projenin ilk yılı olduğunu ve ilk oğlakların son derece sağlıklı olduğunu ifade etti.

Tokdemir, “Müdürlüğümüzce takibi yapılan projeden yararlanan üreticilerimizin memnun oldukları gözlemlenmektedir. İkiz doğum oranı yüksek olan bu ırkın keçileri fundalık, çalılık, ormanlıklar içinde, anızlar ve nadasa bırakılan tarlalar ile meralarda beslenerek çok az masrafla yetiştirilebilmektedir. Honamlı keçi ırkı neredeyse yılın her döneminde merada yaşayabilen bir ırktır. Önümüzdeki yıllarda dağıtılan tekelerin daha da büyük olacağı ve tekelik kalitesinin artacağından bundan sonraki yıllarda projenin faydasının ve üreticilerimizin memnuniyetinin daha da artması beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Honamlı tekesi üreticisi 35 yayındaki Yusuf Erdil, “Honamlı türü keçiler daha çok arttı. Bunlardan 20 tanesi ikiz doğurdu ve oğlakların vücut kısımları daha büyük oldu. 200 keçim vardı, şimdi 300’ü geçti. Bu projeden çok memnunuz, vesile olanlardan Allah razı olsun” dedi.

Yaklaşık 7 yıl önce Honamlı keçisinin araştırılması için bir çalışma başlatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen projelerle Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi çalışmaları olumlu sonuçlar verdi.
Kaynak: İHA