Ekvador'da Devlet Başkanlığı Yarışı

Mevcut yönetimin adayı Moreno ile muhalif lider Lasso'nun yarışacağı devlet başkanı seçiminin ikinci turu yarın yapılacak 19 Şubat'taki ilk turda yüzde 39,22 ile en fazla oyu alan Moreno, anket sonuçlarına göre rakibi karşısında daha avantajlı görünüyor.

Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'da yarın yapılacak devlet başkanı seçimi öncesi anket sonuçları mevcut yönetimin adayı Lenin Moreno'yu az farkla önde gösteriyor.

Ülkede pazar günü gerçekleştirilecek seçimin 2. turunda, 19 Şubat'taki ilk turda en fazla oyu alan iktidardaki sol partinin adayı Moreno ile onu takip eden muhalif lider Guillermo Lasso yarışacak.

Cedatos şirketinin anketine göre, Moreno az bir farkla Lasso'nun önünde bulunuyor. Ankette Moreno'nun oyları yüzde 52,4; Lasso'nun oyları ise yüzde 47,6 çıktı.

Ekvador'da yaklaşık 13 milyon seçmenin sandık başına gittiği ilk turda Moreno oyların yüzde 39,22'sini, rakibi Lasso da yüzde 28,34'ünü almıştı. İlk turda hiçbir adayın yüzde 50'yi aşamaması ya da en yakın rakibine 10 puan fark atarak en az yüzde 40'a ulaşamaması nedeniyle başkanlık yarışı ikinci tura kalmıştı.

- Moreno ve Lasso

Hükümetin adayı 63 yaşındaki Lenin Moreno, 1998 yılında vurulduğundan bu yana tekerlekli sandalye kullanıyor. Seçim vaatlerini engelliler, kadınlar ve yaşlılara yönelik sosyal hakların artırılması üzerine yapan Moreno, 2007-2013 yıllarında Devlet Başkanı Rafael Correa'nın yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Kendisini '21. yüzyıl sosyalisti' olarak tanımlayan Correa, ilk kez 2006'da iktidara gelmiş, 2009'da ve 2013'te yeniden seçilmişti.

Eski bir bankacı olan 61 yaşındaki Guillermo Lasso ise 10 yıldır aynı parti tarafından yönetilen ülkede kendisini 'değişim adayı' olarak tanımlıyor. Vaatlerini, Ekvador'da 1 milyon istihdam oluşturma, yerel ve yabancı yatırımı artırma ve suçla mücadele üzerine kuran Lasso, seçilmesi durumunda 2012'de sığınma talebinin kabul edilmesinden bu yana İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliğinde bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı elçilikten çıkaracağını belirtiyor.
Kaynak: AA