Darbe Girişimi Şüphelisi Oruç, Akıncı Üssü'ne Belgesel İçin Gitmiş

FETÖ’nün darbe girişiminin sivil şüphelilerinden Nurettin Oruç, savcılık ifadesinde Akıncı Üssü’ne hayvan yetiştiriciliği konusunda bir belgesel çekmeye gittiğini iddia etti.

Darbe Girişimi Şüphelisi Oruç, Akıncı Üssü'ne Belgesel İçin Gitmiş
Darbe Girişimi Şüphelisi Oruç, Akıncı Üssü'ne Belgesel İçin Gitmiş
Akıncı Üssü'ndeki güvenlik kameralarından elde edilen görüntüler Oruç'un bu sözlerini yalanladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin hazırlanan iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi. 570 klasör ve 4 bin 658 sayfadan oluşan iddianamede, 6'sı yönetici 10 sivil olmak üzere toplam 481 şüpheli bulunuyor.

Darbenin ertesi günü “belgesel” için Akıncı Üssü'nde

İddianamede darbe girişiminin sivil yöneticilerinden olduğu belirtilen Nurettin Oruç'un ifadesine yer verildi.

Oruç, ifadesinde 16 Temmuz 2016 tarihinde sabah saat 08.00 sıralarında Ankara'dan otostop yaparak ve 3 araç değiştirerek Kazan ilçesindeki Akıncılar Üssü'nde bulunan bir köye hayvan yetiştiriciliği konusunda bir belgeselle ilgili ön görüşme ve sözleşme yapmak amacıyla gittiğini iddia etti. Kazan'ın köylerine gitmek için yola çıktığını öne süren Oruç, başlangıçta hangi yöne gitmek istediğini bilmediğini, kendisini getiren şoförün tavsiyesiyle Akıncı Üssü'nün yanındaki bir köyün yakınlarında indiğini, bu esnada jandarmanın kendisini yakalayıp göz altına aldığını savundu.

Oruç, darbe girişiminin kilit isimlerinden Adil Öksüz ve Kemal Batmaz'ı tanımadığını, Harun Biniş ve Hakan Çiçek ile ise cezaevinde tanıştığını anlattı. 1998 yılından sonra bir müddet Balıkesir Bandırma'da Zaunus Dershanesi'nde öğretmenlik yaptığını belirten Oruç, bu dershanenin terör örgütü lideri Fetullah Gülen'e bağlı dershanelerden olduğunu söyledi.

Bir dönem Diyarbakır'da merkez Bağlar ilçesinde devlet okulunda rehber öğretmen olarak görev yaptığını, ardından istifa ettiğini ifade eden Oruç, daha sonra bir film şirketinde çalışmaya başladığını, 2 bin 500 TL maaş aldığını kaydetti.

Darbe Girişimi Şüphelisi Oruç, Akıncı Üssü'ne Belgesel İçin Gitmiş

ABD'ye gitme sebebi “film festivalleri”


ABD'ye yaptığı seyahatlere ilişkin Oruç, “Ben 2016 yılı Ocak ayının başında ABD New York'ta film festivali vardı. 1 hafta, 10 gün kadar kaldığımı hatırlıyorum. Bu seyahate Ankara Esenboğa Havalimanından önce Almanya'ya gittim. Almanya Frankurt ehrinden New York'a gittim. Aktarmayı Münih'ten mi Frankurt'tan mı yaptığımı hatırlamıyorum, ancak Almanya üzerinden aktarmalı gittim. Yine 2016 yılının mart ayının ortalarında yine Almanya aktarmalı San Francisko eyaletine gittim. Orda film festivali vardı. Ocian film festivaline incelemelerde bulunmak üzere gittim. 2016 Haziran ayı içerisinde yaklaşık 8-9 günlük ABD seyahatim oldu. Bu seyahatimi yine Almanya aktarmalı Lufthansa hava yollarıyla ABD'nin New York eyaletine gittim. 3 ya da 4 film festivali vardı. O film festivalini incelemeye gittim. Başka ABD seyahatimi hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Öksüz, Batmaz ve Çiçek ile seyahatlerinin aynı tarihte olması “tesadüf”

İddianamede, Oruç'a yurt dışı giriş çıkış analiz raporunun okunduğu, 2015 ve 2016'daki aynı aylarda darbe girişiminin diğer şüphelilerinden Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek'in de ABD'de olduğunun sorulduğu belirtildi. Oruç, yöneltilen bu soruya, “Benim Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek ile seyahatlerimde aynı tarihte ABD'de bulunmam tesadüftür. Ben adı geçen şüphelileri tanımam, uçak biletleri daha uygun olduğu için Almanya aktarmalı gittim ve ABD seyahatlerime hep yalnız gittim. Ben 31 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Kemal Batmaz ve Adil Öksüz ile aynı anda bulunmuş olabilirim. Bu bir tesadüftür, farklı uçaklarla gitmişiz ancak bu şahıslarla havalimanında buluşup herhangi bir toplantı yapmış değilim” cevabını verdi.

İddianamede, Oruç'un darbenin organize edilip yönetilmesinde görev aldığı, Adil Öksüz'ün kullanmış olduğu 34 SIR 49 plakalı araçla 27 Aralık 2015 ile 15 Haziran 2016 tarihleri arasında 12 kez Ankara'ya geldiği, darbeye hazırlık çalışmaları kapsamında toplantılar yaptığı belirtildi. Adil Öksüz'ün 17 Mart 2016 tarihinde Gülen ile istişarelerde bulunmak üzere ABD'ye gittiği ve 21 Mart 2016 tarihinde Türkiye'ye döndüğü, aynı dönemde şüphelilerden Kemal Batmaz, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in de ABD'de bulundukları, bu tarihlerde darbeye teşebbüs faaliyeti ile ilgili Ankara'da yapılan toplantılarla ilgili detaylı bilgi aktardıkları kaydedildi.

Oruç'u güvenlik kamerası kayıtları yalanladı

15 Temmuz'da darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında görev ve yetkisi olmadığı halde darbenin yönetim merkezi olan Akıncı Üssü'nde bulunduğu, darbe faaliyeti sırasında Akıncı Üssü'nde toplantılar yaptığı, hazırlık faaliyetleri sırasında vurulacak hedefler olarak belirlenen yerlerin vurulması, bombalanması emirlerini Akıncı Üssü'nde bulunan diğer yönetici şüphelilerle birlikte verdiğinin anlaşıldığı ifade edildi. Oruç'un Akıncı Üssü 143. Filo güvenlik kameralarında 16 Temmuz 2016'da saat 03.22 sıralarında görüntülerinin bulunduğu, darbe planının uygulanması ve başarılı olmasını sağlamak için gayret sarf ettiğinin anlaşıldığı belirtildi.
Kaynak: İHA