CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması

'Bu Ankara'daki beylerin çocukları 18 yaşını doldurunca milletvekili olacak, askerden muaf olacak, milletvekilliği emeklilik haklarına sahip olacak. Şimdi sizin vicdanınız bunu kabul ediyor mu?' 'Ankara'daki beylerin 18 yaşındaki çocuğu milletvekili olacak, bakkalın, manavın, garibanın, simitçinin, ayakkabı tamircisinin, ayakkabı boyacısının, memurun, işçinin çocuğu değil. O çocuklar nereye gidecek? El Bab'a gidecek'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu Ankara'daki beylerin çocukları 18 yaşını doldurunca milletvekili olacak, 18 yaşını doldurup milletvekili olduktan sonra ömür boyu askerden muaf olacak, 2 yıl milletvekilliği yaptıktan sonra da milletvekilliği emeklilik haklarına sahip olacak. Şimdi sizin vicdanınız bunu kabul ediyor mu?' dedi.

Kılıçdaroğlu, Kağıthane Merkez Mahallesi Meydanı'nda düzenlenen mitingde, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında Türkiye'nin geleceğinin oylanacağını, vatandaşlardan sandığa gitmelerini ve 'hayır' oyunu kullanmalarını istedi.

Vatandaşın hakkını güvence altına almayan anayasanın sağlıklı bir anayasa olamayacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, '18 madde var. Bu 18 madde bu memleketteki vatandaşların hangi sorununu çözüyor. İşsizlik sorununu çözüyor mu? Esnafın sorununu çözüyor mu? Gazetecilerin sorunlarını çözüyor mu? Yoksulluğu çözüyor mu? Türkiye'nin itibarını artırıyor mu? Taşeron işçisinin sorununu çözüyor mu? Memurların sorununu çözüyor mu? Ev kadınlarının sorunlarını çözüyor mu? Çiftçinin sorununu çözüyor mu? O zaman bu anayasa değişikliği kimin sorununu çözüyor? Kimlerin sorununu çözüyor?' diye konuştu.

Yapılmak istenen anayasa değişikliğiyle 'egemenlerin güvence altına alındığını' ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Deniyor ki 'başkan aynı zamanda partinin de genel başkanı olacak.' Deniyor ki 'başkan bütçe de hazırlayacak ama aynı zamanda başkan, bakanlar ve başkan yardımcıları Türkiye Büyük Millet Meclisine hesap vermeyecekler.' Bu Ankara'daki beylerin çocukları 18 yaşını doldurunca milletvekili olacak, 18 yaşını doldurup milletvekili olduktan sonra ömür boyu askerden muaf olacak, 2 yıl milletvekilliği yaptıktan sonra da milletvekilliği emeklilik haklarına sahip olacak. Şimdi sizin vicdanınız bunu kabul ediyor mu? Ankara'daki beylerin 18 yaşındaki çocuğu milletvekili olacak, bakkalın, manavın, garibanın, simitçinin, ayakkabı tamircisinin, ayakkabı boyacısının, memurun, işçinin çocuğu değil. O çocuklar nereye gidecek? El Bab'a gidecek. O çocuklar nereye gidecek? Terör örgütüyle mücadeleye gidecek ama o Ankara'daki beylerin çocukları milletvekili olacak. Bunu vicdanınız kabul ediyor mu?'

- 'Kaç bakan olacağını bilen var mı?'

Halk oylamasında oylanacak anayasa değişikliği maddelerinin hiçbirinde cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının belli olmadığını, cumhurbaşkanının istediği sayıda yardımcı atayabileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, 'Başkan ister 1, ister 5 ister 500, ister bin 500, ister 30 ister 40 başkan tayin eder. Buna vicdanınız kabul ediyor mu?' dedi.

Kaç bakan olacağının da bilinmediğini dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, 'Anayasanın 18 maddesinde de kaç bakanın olacağı belli değil. Kim karar verecek? Başkan karar verecek. İster 30 bakan ister 50 bakan, ister 500 bakan. Kimin takdirine kalmış, başkanın takdirine kalmış. Yani 80 milyonun iradesine değil, 550 milletvekilinin iradesine değil, bir kişinin iradesine bağlı.' ifadelerini kullandı.

TBMM'nin yetkilerinin elinden alındığını 'Güçlü Meclis', 'Meclis'in yetkileri artıyor' söylemlerinin doğru olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, TBMM'nin Milli Kurtuluş Savaşı'nı yöneten meclis olduğunu, 'Gazi Meclis' olduğunu belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı zamanda halkın oylarıyla seçilip parlamentoya gelen 550 milletvekili aracılığıyla milli iradeyi temsil eden meclis olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, 'Bu meclis aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekatı'nı yöneten meclistir. Bu meclis aynı zamanda başına bombalar yağarken 15 Temmuz Darbe Girişimi'ni savuşturan bir meclistir. Şimdi bu meclisin yetkileri elinden alınıyor. Yani Gazi Meclis olmayacak artık bundan sonra yetkileri elinden alınmış, dişleri sökülmüş bir aslan gibi orada duracak. Bunu sizin vicdanınız kabul ediyor mu?' değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşlardan sandığa mutlaka gitmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, '16 Nisan'da sandığa giderken oy kullanacağız. Bir partiyi seçmeyeceğiz, geleceğimizi ve demokrasimizi oylayacağız. Hangisi doğrudur, hangisi yanlıştır ona bakacağız. O nedenle bütün vatandaşlarıma hangi görüşten olursa olsun ister sosyal demokrat, ister mütedeyyin, ister liberal, ister Ülkücü, ister milliyetçi... Kendisini nerede görürse görsün, hangi yelpazede görürse görsün sandığa giderken kendisini değil çocuklarını düşünsün, Türkiye'yi düşünsün, bayrağını düşünsün, vatanını düşünsün ve oyunu öyle kullansın. Tek arzum bu. Bu arzumuzu yerine getirmek zorundayız.' diye konuştu.

16 Nisan Pazar günü vatandaşlardan muhakkak oylarını kullanmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, ' 'Bugün pazar hava çok güzel, konken bekliyor, arkadaşlar kahvede gidip taş oynayalım, konken oynayalım.' Efendim 'hava çok güzel pikniğe gideceğiz.' Sakın bunu yapmayın.' dedi.

Kılıçdaroğlu, 'Çocuklarımız için, evlatlarımız için, vatanımız için ve en önemlisi birlikte yaşama iradesini ortaya koymak için sandığa gideceğiz. Bu ülkenin doğusu da batısı da güneyi de kuzeyi de bizim. Biz, hepimiz bir arada barış içinde kardeşçe yaşamak istiyoruz. Hepimizin bir arada olması çok ama çok önemlidir.' ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını, 'Eğer bu yeni anayasa değişikliği geçerse, bir kişiyi kandırdığınız zaman bir kişiyi satın aldığınız zaman veya bir kişiyi ikna ettiğiniz zaman yani en tepedeki kişiyi ikna ettiğiniz zaman 24 saat içinde herhangi bir grup, herhangi bir unsur, herhangi bir kurum Türkiye Cumhuriyeti devletini ele geçirir. Sakın bunu unutmayın.' diye tamamladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mitingde partisinin Kağıthane ilçe örgütüne üye olanlara da rozetlerini taktı.
Kaynak: AA