Çevre Ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Diyarbakır'da Açıklaması

'Teröristlerin yaktığı ve yıktığı yerleri yaparken şöyle düşünüyoruz. Devletin bir kolu elbetteki serttir, teröriste acımasız şekilde gelir dersini verir. Diğer kolu da şefkat merhamet doludur, insanların yaralarını sarmaya gayret eder. Şimdi işte bu aşamadayız ve devam ediyoruz' 'TOKİ, yaklaşık 5 bin 637 konutun yapımına başlamıştı. Bunlardan bin 400'ü bitirildi. Şuan Sur ilçesinde evi yıkılan bir vatandaş bizden ev isterse, evini verebilecek durumdayız. Hazırlıklarımız tamam'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Teröristlerin yaktığı ve yıktığı yerleri yaparken şöyle düşünüyoruz. Devletin bir kolu elbetteki serttir, teröriste acımasız şekilde gelir dersini verir. Diğer kolu da şefkat, merhamet doludur, insanların yaralarını sarmaya gayret eder. Şimdi işte bu aşamadayız ve devam ediyoruz.' dedi.

Bakan Özhaseki, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Gazi Caddesi'nde 'Sokak Sağlıklaştırma Projesi' kapsamında yenilenen iş yerlerini ziyaret ederek, esnafın sorunlarını dinledi.

Yanık Çarşı'daki çalışmaları da inceleyerek esnafla sohbet eden Özhaseki'ye, seccade ve tespih hediye edildi.

Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım'ın daha önce Sur ilçesinde incelemede bulunduğu bir binanın duvarına harç koyup, taş döşeyerek rehabilitasyon çalışmalarını başlattığı tarihi ev ile restorasyon sürdürülen Ulucami'de incelemede bulundu.

Tarihi İçkale'de Hazreti Süleyman ve 27 Sahabe Camisi'nin bulunduğu rekreasyon alanında tamamlanan çalışmaları denetleyen Özhaseki, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır sürdürülen faaliyetlerin ne durumda olduğunu ve yapılan çalışmaların ne aşamaya geldiğini görmek için gezdiklerini söyledi.

Bakanlık olarak Sur ilçesinde önce hasar tespit çalışması yaptıklarını anımsatan Özhaseki, yaptıkları projelerin ardından işe başladıklarını aktardı.

İçinde bulundukları mekanın yaptıkları en önemli işlerden biri olduğunu bildiren Özhaseki, şöyle konuştu:

'Bu bölge tüm Diyarbakır için kutsal sayılan 27 sahabenin kabrinin bulunduğu Hazreti Süleyman Cami'dir. 115 dönümlük arazi içerisinde bulunan gecekondu ve çok kirli yapılar temizlendi. Bu bölge ziyarete açılarak çok güzel bir mekan haline geldi. Sur ilçesinde evleri yıkılan vatandaşlarımızın evlerini verebilmek amacıyla çok hızlı bir konutlaşma faaliyetin girmiştik. TOKİ, yaklaşık 5 bin 637 konutun yapımına başlamıştı. Bunlardan bin 400'ü bitirildi. Şuan Sur ilçesinde evi yıkılan bir vatandaş bizden ev isterse, evini verebilecek durumdayız. Hazırlıklarımız tamam. 'Sokak Sağlıklaştırma Projesi' kapsamında Gazi ve Melikahmet Caddesi'ndeki bütün dükkanların üzerindeki çirkinlikleri indirdikten sonra bazalt ahşap karışımı çok güzel bir model ortaya koyduk. Bu çalışları gezdiğimizde esnafımızın memnuniyeti yüzlerinden okunuyordu. Yüzlerce dükkan tertemiz hale geliyor.'

Caddelerin tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kardeşlik hukuku çerçevesinde yapılmasının planlandığını belirten Özhaseki, belediyenin caddeleri tamamıyla kent mobilyalarıyla yeniden düzenleyeceğini ifade etti.

Bakan Özhaseki, Sur ilçesinde bin 200 civarında tescilli eserin bulunduğunu, teröristlerin yaktığı ve yıktığı eserlerin hepsini baştan sona restore ettiklerinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

'Vakıflar Genel Müdürlüğü içerisinde Kurşunlu Cami'nin de bulunduğu 16 eserin restorasyonuna başladı. Bu eserlerin arasında, kiliseler de var. Sur ilçesinde yıkılmış varoş olan evlerin yerine Koruma Amaçlı İmar Planına uygun geleneksel Diyarbakır evleri yapılıyor. Bazalt taşlı, avlulu ve sütunlu evler yapacağız. Şimdi onların yapımına da başladık. Buradaki yapılar betonarme birkaç katlı olmayacak. Tamamıyla plana uygun bir şekilde yapılacak. 320 dönümlük kale ve surların altından buraya kadar gelecek park çalışması yapacağız. Parkın içerisinde sosyal donatılar olacak. İnsanlar yürüyecekler, bisiklet yolları olacak, spor alanları ve ufak tefek ticari çay bahçeleri olacak. İnsanlar burada nefes alacak. UNESCO'nun da Hevsel Bahçelerini tescillediği ve takip ettiği bir projeyi de uygulamaya geçiriyoruz.'

Sur ilçesinde su, kanal, yol yapımı gibi altyapı faaliyetlerinin devam ettiğini bildiren Özhaseki, bütün çalışmaların bitmesi halinde ilçenin cazibe merkezi haline geleceğini dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki konuşmasını şöyle tamamladı:

'Buraya insanlar inanç turizm için gelip gezecekler, görecekler ve Diyarbakır'ın lezzetlerine kavuşacaklar. Çatışmalar başladığında vatandaşlar evlerini terk ettiği için mağdur oldu. Yaklaşık 10 ay sağda solda idare ettiler. Vatandaşlarımıza değişik tekliflerde bulunuyoruz. Ev istiyorsanız, eviniz hazır. Evinizi terk ettiğiniz ilk günden itibaren kira yardımında da bulunacağız. 745 lira kira yardımımız olacak. İçerisinde eşyası bulunan vatandaşlara da eşya yardımında bulunacağız. Vatandaşlarımız bu tekliflerimizi kabul ederse şimdi gidip anahtarını alarak evinde oturabilir. Kendi arazisi üzerinde geleneksel ev yapmak istiyorsa plana uygun evini yapabiliriz. Hiç birşey istemiyorsa evinin parasını da verebiliriz. Esnafımıza faizsiz krediler, küçük esnafımıza karşılıksız hibeler ve bu bölgede mağdur olan vatandaşlarımıza 6 bin kişiye toplum yararına çalışma kapsamında iş verme imkanlarına kavuşturduk. Teröristlerin yaktığı ve yıktığı yerleri yaparken şöyle düşünüyoruz. Devletin bir kolu elbetteki serttir, teröriste acımasız şekilde gelir dersini verir. Diğer kolu da şefkat merhamet doludur, insanların yaralarını sarmaya gayret eder. Şimdi işte bu aşamadayız ve devam ediyoruz.'

Özhaseki'ye Vali Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Sur Belediye Başkanlığına görevlendirilen Kaymakam Bilal Özkan ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal da eşlik etti.

Kaynak: AA