Bursa'da Dr. Emin Acar Anı-Vefa Günleri

Acar, ölümünün 1. yılında memleketi İnegöl'de anıldı

Manevi önderlerden Dr. Emin Acar, ölümünün 1. yılında memleketi İnegöl'de anıldı.

İnegöl Belediyesi Kent Müzesi konferans salonundaki 'Dr. Emin Acar Anı-Vefa Günleri' programında konuşan, Acar'ın oğlu Dr. Rahmi Acar babasını anlattı.

Acar, babasının Allah dostu olduğunu ifade ederek, 'Yarım asırdan fazla bir süre Ankara'da şifa dağıttı. Hacı Bayram-ı Veli'nin yaptıklarından farklı başka hiçbir şey yapmadı. Devletini, milletini bağrına bastı. Dinini dünyasından, dünyasını ahiretinden ayrı düşünmedi. İşiyle aşını birbirinden ayrı görmedi. Mecnunları, yolda kalmışları kucakladı.' dedi.

Babasının insanları okumaya ve çalışmaya, devlete hayırlı hizmetler, adaletli işler yapmaya teşvik ettiğini anlatan Acar, '(Okumak farzdır) derdi babam. Kur'an-ı Kerim de bildiğiniz üzere ikra hitabıyla başlıyor. 'Bu millet tarihinin her döneminde ikra kapısını açık tutmuştur' derdi. Selçuklu ve Osmanlı devletleri ikra ile kurulmuştur. 'Müslüman kardeşliği dediğimiz ahilik ise bu devletlerin harcı olmuştur' derdi. Benden ve torunundan başkasına elini öptürmezdi.' diye konuştu.

- 'Cesur ve bilgili bir insandı'

Acar, babasının cesur ve bilgili bir insan olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Toplumun ve insanların çok meselesine ışık tutan bir neferi, tıp adamını, din adımını, yol gösterici bir evliyayı kaybettik. Rahmet-i rahmana kavuştu. Yeri doldurulamasa da 90 yıllık ömrü içinde dergah, tekke, ofis, yazıhane, muayenehane ne derseniz deyin en azından o çevredeki gariplere, fakirlere barınak olan dergah, hali hazırda Allah'ın yardımıyla bu görevi devam ediyor, devam ettirmeye çalışıyoruz. Cesur ve bilgili bir insandı. Allah ve Peygamber'i yolunda devletine bağlı insanların yetişmesi için kariyerini, gelirini, saat, gün, ay ve yıllarını hatta ailesini dahi feda etti dönem dönem. Her tabakadan tüm insanların sorunlarını çözme, rehberlik etme ve gerektiğinde maddi sorunlarını çözme özverisinin her aşamasını göstermiştir.'

Acar, babasının, 'Siyasetin, hayatın her alanında olduğunu' söylediğini hatırlatarak, '(Siyasetsiz bir aile bile düşünemezsiniz.) derdi. 'Politika ise başka bir şey. Siyaset İslam'ın aracıdır. Politika ise demokrasinin amacıdır.' derdi. Devleti ayakta tutmak, milleti huzurlu yaşatmak için siyaset vardır ve hep olacaktır. Gençlere de bu ülkede söz sahibi olmaları için 'siyasete girsinler, yönetmeyi öğrensinler' diye tavsiyede bulunurdu. En başta Peygamber Efendimiz hem hayatın hem de siyasetin içindeydi. Hayatı hep mücadele içinde, zorluk içinde geçti derdi babam. Dr. Emin Acar'ı anlatmak için saatler, günler hatta aylar yetmez.' ifadelerini kullandı.

Programa Dr. Rahmi Acar'ın yanı sıra Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Salih Pay ve Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu da katıldı.

Kaynak: AA