Benzin Ve Motorin Türlerinin Çevresel Etkileri Yönetmeliği Yayımlandı

Motorlu taşıtlarda kullanılan benzin ve motorin türlerinin çevre ve insan sağlığına yönelik etkilerini sınırlamaya ilişkin usul ve esaslar tespit edildi.

Motorlu taşıtlarda kullanılan benzin ve motorin türlerinin çevre ve insan sağlığına yönelik etkilerini sınırlamaya ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan 'Benzin ve Motorin Türlerinin Çevresel Etkilerine Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yönetmelik kapsamında tanımlanan yakıtların ithalatı, temini ve sunumunda 'EN 228' ve 'EN 590' standardı kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) belirlenen teknik özellikler esas alınacak. Bu yakıtlara yönelik uygulamaya ilişkin düzenlemeler Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde EPDK tarafından yapılacak.

Bakanlığın, benzin ve motorin türlerinin çevre ve insan sağlığına ilişkin özelliklerine yönelik ilave talepleri, yine EPDK tarafından değerlendirilip uygun görülmesi durumunda düzenleme haline getirilecek.

Akaryakıtın, bu yönetmelik ve EPDK tarafından yürürlüğe konulan ilgili teknik düzenlemelere uygun olup olmadığı konusunda piyasa gözetimi ve denetimi, Petrol Piyasası Kanunu hükümleri gereğince EPDK tarafından gerçekleştirilecek.

EPDK tarafından yapılacak veya yaptırılacak akaryakıt denetimlerinde çevreyle ilgili saptanan hususlar bakanlığa bildirilecek.

Yönetmelik, AB'nin ilgili direktiflerinin bazı maddeleri esas alınarak düzenlendi. Yönetmeliğin ilgili maddelerinin uygulanmasına yönelik, AB mevzuatına uygunluğun izlenmesi çalışmaları kapsamında her yıl bakanlıkça koordine edilen Uyum Tablosu ve Uygulama Anketi'nde istenen bilgiler, EPDK tarafından bakanlığa gönderilecek.

Yönetmelik, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girecek.
Kaynak: AA