Başbakan Yıldırım Açıklaması 'Cumhurbaşkanlığının Fesih Yetkisi Yok, Fesihler Darbe Anayasalarıyla Olur'

Başbakan Binali Yıldırım, “Cumhurbaşkanlığının fesih yetkisi yok. Fesihler darbe anayasalarıyla olur. 15 Temmuz başarılı olsaydı meclis fesih edilecekti. Bir şey var o da seçimlerin yenilenmesi. Seçimlerin yenilenmesi olası krizlerde tıkanmalara karşın var” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk- Kanal D ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 16 Nisan referandumuna ilişkin anket sonuçları sorulan Başbakan Binali Yıldırım, “Anket sonuçları var paylaşmayacağız. Vatandaşlarımıza saygısızlık olarak görüyorum. Gerçek sonu. Vatandaşlarımızın 16 Nisan’da sandığa giderek vereceği oylardır. Ondan önce tahmin yapılabilir. Nerelere yoğunluk verilmeli gibi çalışmalı gibi konular için gerekli çalışmalar yapılıyor. Allaha şükür rahatız. Bir problem yok. Vatandaşımız bugüne yanlış bir şey yapmadı. Bizde yanlış bir şey yapmıyoruz. Evet oyuyla 16 Nisan halk oylaması tamamlanmış olacak” dedi.



“Tek adam padişahlıkta diktatörlükte olur”

CHP Genel Başbakanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüm gücün bir kişinin elinde toplanması ve fesih konusundaki açıklamaları ve bir kişinin ikna edilmesi durumunda darbenin gerçekleşebileceği konusundaki iddiaları hatırlatılan Başbakan Yıldırım, “Bir kişi dediğiniz insan, halkın yüzde 50 sininden fazlasının oyuyla iş başına geliyor. Tek adam padişahlıkta diktatörlükte olur. Orada da halkoyuyla gelmiyor. Sayın Kılıçdaroğlu bu anayasanın görüşmelerinde neler konuşulduğunu neler yapıldığını takip etmedi herhalde. Sayın Kılıçdaroğlu darbe ile bunu karıştırıyor. Cumhuriyet tarihinde Türkiye’de ilk defa sivil anayasa değişikliği yapılıyor. Yönetim değişikliği milli iradenin eliyle yapılıyor. MHP ve CHP ile çalışmaya başladık anayasa değişikliği konusunda. Daha sonra CHP koptu. Kılıçdaroğlu’na sizde teklifinizi hazırlayın bizde hazırlayalım. İttifakla geçsin mecliste. 367 milletvekiliyle de 550 milletvekiliyle de geçerse millete götürelim dedik” diye konuştu.



“Bu sistemin adı garantili hükümet sistemi”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bırakın tek adam olmayı 10 yılla sınırlama var” diyen Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

“10 yılın ötesinde çok istenseniz bile devam edemiyor. Cumhurbaşkanlığının fesih yetkisi yok. Fesihler darbe anayasaları ile olur. 15 Temmuz başarılı olsaydı meclis fesih edilecekti. Bir şey var o da seçimlerin yenilenmesi. Seçimlerin yenilenmesi olası krizlerde tıkanmalara karşın bir tedbir için var. Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir aynı şekilde mecliste seçim kararı alabilir. İnce nokta var. Bu karar alındığında iki güç birden seçime gidiyor. Mecliste Cumhurbaşkanlığı da. ABD’de seçim yenileme yetkisi yok. 2 yılda bir kısmı yenileme durumu oluyor. Bazen yasalar geçmiyor. Bütçe geçmiyor. Sistem tıkanıyor. Başka ülkelerin olumsuz örneklerini de dikkate alarak tamamen kendi yönetimimize uygun Cumhurbaşkanlığı sitemi getiriyoruz. Bu sistemin adı garantili hükümet sistemi. Seçim olduğunda hükümet geliyor.”
Kaynak: İHA