AK Parti MKYK Üyesi Kuzu Açıklaması

'Bu adımı atmazsak Türkiye büyük bir fırsatı kaçırmış olur. Yine benim tabirim, daha da gündeme gelmez. 50 sene mi geçer 100 sene mi geçer onu bilemem ama Türkiye korkunç bir girdaba girer'

AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasını değerlendirirken, 'Bu adımı atmazsak Türkiye büyük bir fırsatı kaçırmış olur. Yine benim tabirim, daha da gündeme gelmez. 50 sene mi geçer 100 sene mi geçer onu bilemem ama Türkiye korkunç bir girdaba girer.' dedi.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı'nda düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa Konferansı'nda konuşan Kuzu, yeni anayasanın Türkiye'nin meselesi olduğunu söyledi.

Gelecek nesilleri, kuşakları, çocuklarını ve torunlarını düşünen herkesin bu pakete 'Evet' demesi gerektiğini ifade eden Kuzu, branşı anayasa hukuku olmakla beraber spesifik olarak bu alan üzerinde çalıştığını belirtti.

'Başkanlık sistemi' denildiği zaman Türkiye'de akla gelen ilk ismin kendisi olduğunu vurgulayan Kuzu, şunları kaydetti:

'Bunda tevazuya gerek filan da yok. Açın Google'ı, Burhan yazın, soyadım 'Başkanlık sistemi' diye çıkıyor. Neden? Çünkü tam 40 yılımı verdim. 1977'de başladım, 2017, tam 40 sene oldu. Dolayısıyla bu 40 yıl içerisinde gitmediğim il, gelmediğim üniversite kalmadı. Yeri geldi ayakkabı fırlattılar, yumurta attılar ama bunu bu noktaya kadar getirdik. Bu metni hazırlayan komisyonda ben de bulundum ve bir paket çıktı. Her şeyin daha iyisi, daha güzeli olabilir. Bu metin eksik de olabilir ama bu bir adımdır. Bu adımı atmazsak sevgili kardeşlerim Türkiye büyük bir fırsatı kaçırmış olur. Yine benim tabirim, daha da gündeme gelmez. 50 sene mi geçer 100 sene mi geçer onu bilemem ama Türkiye korkunç bir girdaba girer. Bulunduğumuz bölge zor. Bu bölgede ülkeyi koalisyonlarla götüremeyiz. 'Allah'tan siz belanızı mı arıyorsunuz da durduk yere hükümet modelini değiştiriyorsunuz?' deniliyor. Öyle ya haklı soru gibi duruyor ama aynı soruları Özal'a sorun arkası perişan, Demirel'e sorun arkası perişan, dikkat edin Menderes'e sorun arkası perişan. Yani onlar güçlü olduğu zaman da bu modeli savunuyorlardı o zaman da aynı şey söyleniyordu. Ne oldu? Onlar sağlamken ayaktayken getiremediler, düştüğü zaman zaten gelmedi. Şimdi 'Tayyip beyden sonra ne olacak?' sorusunun işte anlamı burada. Tayyip beyden sonra sevgili kardeşlerim olacağı belli, Tayyip beyden sonra bilesiniz ki eski günler geri gelecek.'

- 'Kurtuluş Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı devam ediyor'

Kuzu, Fransa'nın, Türkiye'nin bugün kurtulmaya çalıştığı parlamenter sistemden 'İllallah' dediğini, bu ülkede 70 yılda 104 hükümet kurulduğunu dile getirerek, Fransa'nın perişan olduğunu belirtti.

İtalya'da da 206 partinin seçime katıldığını ifade eden Kuzu, şu değerlendirmelerde bulundu:

'En sonunda bir karar aldı İtalya, bundan böyle yüzde 40'ı alan kimse hükümeti kurar. Kuramadı mı? En çok oy alan 2 parti, bir kez daha gider, hangisi almışsa o kurar. Almanya 2,5 partiyle yönetiliyor. Hristiyan Demokrat ile Sosyal Demokrat. Bir de Yeşiller var. Yeşiller yedektir. Hangisi gelmişse 3 tane bakanlık alır hükümeti kurar. O da işini götürüyor. Kuzey ülkelerinde İsveç, Norveç, Danimarka örnek verilir. 4 milyon nüfus, Konya kadar toprak, Esed yok, fesed yok, IŞİD yok. Bu kadarı babam da yönetir. 4 milyonla gelmiş, 80 milyon Türkiye ateş çemberi, 7 düvelle boğuşuyoruz. Kurtuluş Savaşı, Birinci Dünya Savaşı devam ediyor. Bunları bilesiniz. Halen oralarda bunlar devam ediyor. Bizim bölge zor bölge.'

Programa, AK Parti Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar ve Hacı Bayram Türkoğlu ile İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu ve diğer davetliler katıldı.

Kaynak: AA