20 Bin Adet Üzüm Kalemi Amerikan Asma Ağacına Aşılatmak Üzere Tekirdağ'a Gönderildi

Batman’ın Gercüş İlçe Ziraat Odası Başkanlığı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa geliştirdikleri bağcılığı geliştirme ve yenileme projesi kapsamında 20 bin adet yerel üzüm çeşidi olan mezrone üzüm kalemlerini Amerikan asma ağacına aşılamak üzere Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’ne gönderdi.

20 Bin Adet Üzüm Kalemi Amerikan Asma Ağacına Aşılatmak Üzere Tekirdağ'a Gönderildi
Gercüş Ziraat Odası Başkanı Şefik Öner, 20 bin adet yerel üzüm çeşidi olan mezrone üzüm kalemini Tekirdağ’a gönderdiklerini belirterek, gönderilen kalemlerin Amerikan asma ağacına aşılanıp önümüzdeki sonbaharda çiftçilere dağıtılacağını belirtti.

Amerikan asma ağacının çabuk geliştiği hastalık ve zararlılara dayanıklı olduğunu ifade eden Öner, “Bu sebeple bu aşılama ve gençleştirme ihtiyacını duyduk, daha önceki yıllarda 10 dekarda yaptığımız deneme, bağda çok güzel gelişim sağlanıp verimi yüksek olduğunu gözlemledikten sonra bu aşılama ve bağ gençleştirmeyi yaptık. Mezrone üzümünü bir sonraki nesillere daha verimli bir şekilde bırakmak için ve milli bir üzüm çeşidi olduğundan buna hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor. Bu tür milli çeşitler ülkemizin zenginlikleridir. 2016 yılında ilk çalışmalarımızı başlattık" dedi.

Kaynak: İHA