Uzm Dr. Çetinsu Açıklaması 'Günde Tek Bir Sigara İçen Tiryakidir'

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Veli Çetinsu, "Günde tek bir sigara içen tiryakidir. Azlık çokluk kavramı yoktur. Her gün bir sigara arıyorsa, içiyorsa insan, o tiryaki demektir" dedi.

Uzm Dr. Çetinsu Açıklaması 'Günde Tek Bir Sigara İçen Tiryakidir'
Türkiye’de sigara kullanıma bağlı olarak Koah hastalığının arttığını belirten Çetinsu, Koah’ın eskiden 20’nci sırada öldüren hastalık gurubu iken şuanda 3’üncü sırada öldüren hastalık grubuna girdiğini söyledi.



Sigaranın içerisinde bulunan nikotinin bağımlılık yaptığını ifade eden Çetinsu, "Bize bağımlılık yapan sigaranın içerisinde iki madde var. Biri nikotindir diğeri katrandır. Nikotin bize bağımlılık yapan maddedir. Katran ise bize zarar veren maddedir. Nikotin vücudumuzdaki bazı salgıların artmasına neden olur. Bağımlılığı tetikleyen bir olaydır" şeklinde konuştu.

Hekim yardımıyla sigara bırakmanın daha kolay olduğu kaydeden Çetinsu, "Bir insan kendi idaresiyle ‘Ben sigarayı bırakacağım diye karar verirse’ bu insanın sigarayı bırakma ihtimali yüzde birdir. Ama hekime gelip sigarayı bırakmak geriyor derse hekim, bu insanın sigarayı bırakma ihtimali yüzde üçtür. Hekim tedavisiyle sigarayı bırakma ihtimali yüzde 30-50 arasında değişir" ifadelerini kaydetti.

Türkiye’de sigarayla mücadele konusunda ciddi ilerlemeler olduğunu açıklayan Çetinsu, "Türkiye’de sigarayla mücadele başladığı zaman halkın yüzde 50’si sigara içiyordu. Mücadele ile birlikte bu rakam yüzde 30’a düştü. Sigarayı bırakmak elbette zor ama yardım alınırsa hiç de zor değil. Belli bir sıkıntılı bir dönem olacaktır elbet. Erken yaşta sigarının bırakılması büyük avantajlara neden olur. Sigarayı geç yaşlarda bırakmak sıkıntı yaratır" dedi.



"Nikotin sakızı ile sigarayı bıraktım"

46 yaşında Yunus Dursun sigarayı nikotin sakızı kullanarak bıraktığını belirterek, "Ben sigarayı bırakmak için Göğüs Hastalıkları Uzmanı Veli Çetinsu hocamıza geldim. Hocamızın yardımı olmasa ben sigarayı bırakamazdım. 27 sigara kullandım. 6 yıl oldu sigarayı bıraktım. Gerçekten çok rahatım. Sigara içitğim zamanlar sağlığımda büyük sıkıntılarım vardı. Sıkıntılarım yüzde 90 azalmış durumda. Geceleri yatamıyordum. Nefessiz kalıp uyanıyordum. Evdekileri rahatsız ediyordum. Hocamız bana nikotin sakızı vererek sigarayı bırakmamı sağladı. Sadece nikotin sakızı kullanarak sigarayı bıraktım. Şuanda iyi ki sigarayı bırakmışım diyorum. Ailem sigarayı bırakmama benden daha çok seviniyorlar. Sigara içerken ne yesem tadını alamıyordum. Sigarayı bıraktıktan sonra her şeyin tadını alır oldum. Yaşamın tadını da alır oldum" diye konuştu.

Kaynak: İHA