Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği Türkiye Konferansı

Bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen konferansa Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Ulaşım AŞ ev sahipliği yaptı.

7. Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Türkiye Konferansı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Ulaşım AŞ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kadir Kas Kongre Merkezindeki etkinliğe, Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından 300'den fazla sektör profesyoneli katıldı.

Konferansın açılışında konuşan UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, kamu taşımacılığında yaşanan sorunların neredeyse tüm ülkeler için geçerli olduğunu söyledi.

Toplu taşıma araçları ve uygulamalarında ülkelerin farklı kentlerini takip etmek gerektiğini vurgulayan Flausch, ulaşımdaki yeniliklerde iklim değişikliğinin de gözardı edilmemesini önerdi.

Türkiye'de 10 yıl öncesine kıyasla toplu taşımada büyük ilerleme kaydedildiğini aktaran Flausch, 'Türkiye, kamu ulaştırmacılığına kendisini adamış bir ülke. Metro, otobüs gibi pek çok başarılı örnekler var. Kayseri de toplu taşımada örnek bir kent. Küçük minibüslerden bugüne gelinmiş bir kent. Bugün burada bilgi paylaşımı yapacağız. Buradan çıkınca ulaşım sorununu çözmüş olmayacağız.' dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de etkinliğe kentin ikinci kez ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Kentte toplu taşımada raylı sistem ve otobüslerin yanı sıra bisiklet paylaşım sistemi kullanıldığını, bisiklet paylaşımı uygulamasını 5 kentte daha Kayseri'nin hayata geçirdiğini anlattı.

Toplu taşımada reformun bir sonu olmadığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

'Bu yılı ulaşım yılı ilan ettik. Raylı sistem ağını genişletme çalışmalarımız sürecek. Doğu-batı hattına ilave olarak kuzey-güney hattına da başlayacağız. Kayseri'de banliyö hattı da kuruyoruz. Bazı ilçelerimizin şehre ulaşımını banliyö ile yapacağız. Toplu taşıma hatlarını yeniden planlayarak, bir yerden bir yere taşımacılıktan çıkıp her yerden her yere taşımacılık anlayışına geçeceğiz. Şehir merkezine girişlerde bir nevi aktarma istasyonları oluşturarak tüm halkımızı şehrin merkezine, meydanına daha az ulaşım aracıyla taşıyacağız. Şehirlerarası otobüs işletmelerinin servis işletmeciliğine son verip bu hizmeti belediye olarak biz vereceğiz ve böylece daha az araçla daha rantabl hizmet sunacağız. Bunun için farklı yerlerde 7 mini cep terminali kuracağız. Bu arada toplu taşıma hatlarının yeniden planlanması ile beraber özel halk otobüsü işleticileri ile performansa dayalı hak ediş ödemesine geçiyoruz. Özel işleticilerle bu konuda anlaştık. Şimdi mevzuat ve sözleşmenin tamamlanması üzerinde çalışıyoruz.'

Kayseri Ulaşım AŞ Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ise kentte ulaşım alanında 2008 yılında reform niteliğinde 400 minibüsün 200 otobüsle değiştirildiğini, ikinci olarak da 2009 yılında kentte raylı sistem hattının birinci aşamasının hizmete geçtiğini hatırlattı.

Açılış konuşmalarının ardından 'Toplu taşımacılıkta reform ve kurumsallaşma' konulu konferans verildi.

Konferanstaki oturumlarda, Türkiye'deki mevcut kamu ulaştırmacılığı, yurt dışından ve Türkiye'den başarılı ulaşım örnekleri ele alındı.

Öte yandan, konferansın yapıldığı alanın bahçesinde elektrikli otobüsler sergilendi.
Kaynak: AA