Teknoloji Şirketlerine Sağlanan Kamu Destekleri Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik: 'TBMM'nin sanayi komisyonunda dün görüştüğümüz kanun tasarısı ile öncelikli olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldırıyor, yerine daha hızlı ve etkin çalışacak yapıda tasarladığımız Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz' 'Bu kurulun alacağı kararları etkin şekilde uygulayabilmek amacıyla ArGe ve Teknoloji Özel Hesabı'nı da kuruyoruz' 'TÜBİTAK artık proje yapan değil, yaptıran kurum olarak hizmet verecek. Önerdiğimiz bu tasarı TBMM'de kabul edilirse ülkemiz için bir devrim niteliği taşıyacaktır'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, 'TBMM'nin sanayi komisyonunda dün görüştüğümüz kanun tasarısı ile öncelikli olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldırıyor, yerine daha hızlı ve etkin çalışacak yapıda tasarladığımız Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz.' dedi.

Çelik, Teknoloji Şirketlerine Sağlanan Kamu Destekleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin hayatın her alanında olduğunu belirterek, artık nitelikli üretimin öneminin arttığını vurguladı.

Gerek kamu gerekse özel sektörde Ar-Ge harcamalarının sürekli arttığı bir dönem yaşandığını ifade eden Çelik, 'Bütçe disiplini konusunda hassas olmamıza rağmen bütün bütçe dengelerini de koruyarak söz konusu Ar-Ge harcaması olunca imkanlarımızı zorlama yoluna gidiyoruz.' dedi.

Çelik, teknolojiyi geliştiren firmalara destek verme, altyapıları hazırlama ve bu işlere uygun insan kaynağını yetiştirme konularında Türkiye'yi birçok yeniliklerle tanıştırdıklarını anımsatarak, 'Şu anda Türkiye'de 52'si faal olmak üzere 64 teknoloji geliştirme bölgesi çalışmaktadır. Bu bölgelerde faaliyet gösteren 4 bin 500'e yakın firma, 40 binden fazla nitelikli personel istihdam etmektedir. Bilim ve teknolojiye yönelik desteklerimiz sürekli iyiye gitti.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de şu anda 399 Ar-Ge merkezi bulunduğunu, birkaç yıl içinde bunun bine çıkmasını beklediklerini kaydeden Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bugün geldiğimiz noktada, teknolojik ürünlerin fikir aşamasından yatırım ve pazarlama aşamasına kadar her sürece yönelik desteklerimiz devam etmektedir. Eğer üniversite mezunu girişimciyseniz 150 bin liraya kadar teknogirişim desteğinden yararlanabiliyorsunuz. Küçük bir firmaysanız teknoloji geliştirme bölgelerinde sunulan bütün imkanlardan yararlanma imkanına sahipsiniz. Orta ölçekli veya büyük ölçekli firmaysanız kendi Ar-Ge merkezinizi kurarak destek ve muafiyetlerden yararlanabilirsiniz. KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlarımızın da öğrencilere, firmalara, akademisyenlere yönelik destekleri bulunmaktadır.'

- 'Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldırıyoruz'

Hasan Ali Çelik, Türkiye'nin bilim ve teknoloji ekosistemi açısından yeni bir devrimin arifesinde olduğuna dikkati çekerek, 'TBMM'nin sanayi komisyonunda dün görüştüğümüz kanun tasarımız birçok radikal ve köklü yeniliği beraberinde getiriyor. Bu sayede Ar-Ge harcamaları, patent başvurusu, araştırması sayısında ciddi artış olacağını öngörüyoruz. Ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz sanayi ürünleri içerisinde düşük teknolojili ürünlerin payı azalırken, orta teknoloji seviyesindeki ürünlerin payı artmış görülüyor ama bu da yeterli değil.' şeklinde konuştu.

Ar-Ge projelerinin ve patentlerinin daha yüksek oranda ticarileştirilmesini hedeflediklerini belirten Çelik, şunları kaydetti:

'TBMM'nin sanayi komisyonunda dün görüştüğümüz kanun tasarısı ile öncelikli olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldırıyor, yerine daha hızlı ve etkin çalışacak yapıda tasarladığımız Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz. Bu kurul ile TÜBİTAK tarafından yürütülecek proje ve programlarla ilgili daha sonuç odaklı, yapabileceğimiz planlamalar ortaya çıkacaktır. Bu kurulun alacağı kararları etkin şekilde uygulayabilmek amacıyla Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı'nı da kuruyoruz.'

Çelik, Türkiye'de teknoloji firmalarına yönelik farklı destekler bulunduğunu, bunun bazen kafa karışıklığına sebep olduğunu, daha sade ve mükerrerlikten uzak yeni bir yapıya doğru ilerleyeceklerini söyledi.

TÜBİTAK bünyesindeki araştırma merkezi ve enstitüleri de yeni kuracakları Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezine devredeceklerini bildiren Çelik, 'TÜBİTAK artık proje yapan değil, yaptıran kurum olarak hizmet verecek. Önerdiğimiz bu tasarı TBMM'de kabul edilirse ülkemiz için bir devrim niteliği taşıyacaktır.' dedi.

- 'Bizim pazar için üretmemiz gerekiyor'

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul da bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün önemli ve sektörün geleceğinin parlak olduğunu vurguladı.

Söz konusu sektörde başkalarının yaptığı şeyi aynı şekilde yapmakla bir şey olunmadığını belirten Yurdakul, şöyle devam etti:

'Bize standart olarak Güney Kore ya da Amerika hikayeleri anlatılıyor. Fakat burası başka bir yer. Burada bizim kendimize özgü avantajları, bölgemizi, insan kaynağımızı, iç pazarımızı ve uluslararasılaşma potansiyelimizi kullanarak başka bir iş modeli geliştirmemiz gerekiyor. Bunu geliştirirken de sadece ürettiğimizin mühendislik tarafına değil, satış tarafına da odaklanmamız gerekiyor. Bizim eksikliklerimizden biri de ürettiğimiz şeyin satılabilir olduğunu reddetmek. Bizim pazar için üretmemiz, pazarları bulmamız ve pazara göre kendimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Biz sizin büyümenizi istiyoruz ve destekliyoruz.'

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu ise nesnelerin interneti konusunda ara insan gücü eksikliği bulunduğunu, bu konuda öğretmenleri eğitmek amacıyla bakanlıkla birlikte proje gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından teknoloji şirketlerine sağlanan destekler hakkında bilgi verildi.

Kaynak: AA