Rusya'ya Tarım Ürünleri İhracatında Yeni Gelişme

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak:'(Rusya'ya tarım ürünleri ihracatı) Rusya'nın tarım ürünlerindeki ithalat yasağını kaldırılması sektör açısından çok önemli. Rusya narenciyedeki ithalat yasağını kaldırdı ancak üzüm, domates, nar, kabak, biber, çilek gibi ürünlerde yasak devam ediyor. Bütün ürünlerdeki yasakların kalkması durumunda sektörümüz ihracatını daha da artıracaktır'

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Rusya'nın tarım ürünlerindeki ithalat yasağını kaldırılmasının sektör açısından çok önemli olduğunu belirterek, 'Rusya narenciyedeki ithalat yasağını kaldırdı ancak üzüm, domates, nar, kabak, biber, çilek gibi ürünlerde yasak devam ediyor. Bütün ürünlerdeki yasakların kalkması durumunda sektörümüz ihracatını daha da artıracaktır' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Rusya Başbakanı Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde, Medvedev'in bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkan tanıyan kararnameyi imzaladığını ifade ettiği bildirildi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kavak, kararnamenin ayrıntıları konusunda bilgisinin olmadığını ancak atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Tarım ürünlerindeki ithalat yasağının kaldırılmasının sektör açısından çok önemli olduğunun altını çizen Kavak, Rusya-Türkiye ilişkilerinin geçmişte yaşadığı sıkıntıdan en çok etkilenen sektörün yaş meyve sebze sektörü olduğunu vurguladı.

Kavak, Rusya'nın narenciyede ithalat yasağını kaldırdığını ancak, üzüm, domates, nar, kabak, biber, çilek gibi ürünlerde yasağın devam ettiğini hatırlatarak, bütün ürünlerdeki yasakların kalkması durumunda sektörün ihracatını daha da artıracağını söyledi.

'Rusya bu yasakları koymasaydı ihracatta yüzde 25'lik bir artış bekliyorduk' diyen Kavak, Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatının 2015'te 1 milyar 100 milyon dolar olduğunu, 2016'da tüm ürünlerin yasaklı olduğu dönemde söz konusu ihracatın yüzde 80 düştüğünü belirtti.

Yasaklanan ürünleri alternatif pazarlara yönlendirdiklerini ifade eden Kavak, bunun yanı sıra mevcut pazarlardaki paylarını artırarak yüzde 90 kayıplarını telafi ettiklerini bildirdi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya 1 Ocak itibarıyla birtakım ekonomik yaptırımlara giderek, Türkiye’den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil ile tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklamıştı.

Rusya'nın, Türkiye'den ithalat yasağı getirdiği 21 tarımsal üründen, ilişkilerin normalleşmesine bağlı olarak hükümet kararıyla portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 ürünle ilgili yasak 9 Ekim'de kaldırılmıştı.

İki ülke arasında yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından hem Rus karantina birimince patlıcan, biber, nar, kabak ve marul olmak üzere 5 ürüne hem de hükümetin diğer 11 ürüne yönelik ithalat yasağının kaldırılması bekleniyordu.

Kaynak: AA