Pakistan İle Hindistan Arasındaki İndus Suları Anlaşmazlığı

İki ülke İndus sularına ilişkin müzakereleri sürdürme kararı aldı.

Hindistan'ın Cammu Keşmir'de 19 Hint askerin öldüğü terör saldırısını gerekçe göstererek durdurduğu, Pakistan ile İndus suları görüşmeleri yeniden başlıyor.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nafees Zakaria, haftalık rutin basın toplantısında yaptığı açıklamada, eylül ayında kesintiye uğrayan İndus suları görüşmelerinin, bu ay sonunda iki ülke yetkililerinin Lahor kentindeki toplantısıyla süreceğini ifade etti.

Zakaria, 'Görünen o ki, Hindistan sonunda İndus Suları Anlaşması çerçevesinde kurulan ve iki ülke arasındaki sulara ilişkin anlaşmazlıkları çözmeyi hedefleyen mekanizmanın öneminin farkına varıyor.' dedi.

Geçen yıl Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Chenab, Jhelum ve İndus nehirleri üzerine yeni hidroelektrik santralleri kurmayı düşündüğü kaydedilmişti. Plan, Hindistan'ın bu nehirlerden daha fazla su kullanarak, anlaşmayı ihlal etmesi olarak yorumlanıyor.

Dünya Bankasının, yaklaşık 10 yıl süren aracılığının ardından İndus Nehri Antlaşması, Hindistan'ın ilk Başbakanı Cevahirlal Nehru ve Pakistan eski Cumhurbaşkanı General Eyüb Han tarafından imzalanmıştı.

Pakistan'ın en uzun nehri İndus, Çin'deki Tibet Platosu'ndan başlayıp Hindistan üzerinden devam ederek Pakistan'a ulaşıyor. Nehir, Haydarabad şehrinden geçip Karaçi yakınlarında Umman Denizi'ne dökülüyor.

Kaynak: AA