Orta Kulak İltihabı Uyarısı

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, kulakta sıklıkla rastlanan iltihapların birçok sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Orta Kulak İltihabı Uyarısı
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nden Opr. Dr. Yusuf Şentürk, kulakta sıklıkla rastlanan iltihaplar hakkında önemli bilgiler paylaştı. Opr. Dr. Yusuf Şentürk, "Kulak İltihapları dışarıdan boğaz yolu ile ya da içeriden kan vasıtasıyla gelen bir takım mikroplar kulağın her parçasında iltihaplara yol açabilirler. Bunlar arasında en çok görülenleri ve en çok ağrı verenleri orta kulak iltihabıdır. Orta kulakta iltihap olunca, kulak zarı gerilir, kulakta şiddetli ağrılar başlar. İltihabın şiddetine göre kirli salgılar yani irin toplanır. Bu durum kimi zaman kulak zarı kendiliğinden delinerek, irin akar kimi zaman ise kulağın arkasındaki kemikler arasına dolarak orada şiddetli iltihaplar yapabilirler. O zaman hastanın ateşi yükselir, ağrı artar, kulak arkasındaki kemiklere parmakla basılınca şiddetli ağrı duyulur. Bu iltihap çok tehlikelidir çünkü kulağın bu parçasına yakın olan beyin zarlarına geçerek, menenjit gibi tehlikeli hastalığa yol açabilir” dedi.



Erken tanı önemli

Erken tanının önemine dikkat çeken Dr. Şentürk şu bilgileri verdi: “Özellikle soğuk havaların bu rahatsızlığın oluşumuna zemin hazırlarken, bu hastalıkta da erken tanı, tedavi ve düzenli takip ile kontrol altına alınabiliyor. Çok çeşitli olan kulak hastalıklarında yapılacak tedavi de çeşitlidir. Her şeyden önce, hastalığın sebebini ortadan kaldırmak için de derhal doktora başvurmalıdır. Hastalığın cinsine, şiddetine göre, burun ve kulak damlaları, ağrı dindirici ilaçlar, antibiyotikler doktorunuzun uygun görüldüğü takdirde verilebilir. İlaç tedavisinin fayda etmediği durumlarda ise cerrahi operasyon gerektiren durumlarda ortaya çıkabilir.”
Kaynak: İHA