Libya'daki Olaylar

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Doğan, UMH Yerel Hükümet Komiseri Bakanı Kansu ile bir araya geldi.

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Yerel Yönetimler Bakanı Bedad Kansu ile bir araya geldi.

UMH Yerel Yönetimler Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Doğan ile Kansu Libya'nın başkenti Trablus'taki bakanlık binasında bir araya geldi.

Kansu, görüşmede, iki ülke arasındaki yetkililerin iletişim halinde olmasının önemine dikkati çekerek, tüm tarafların maslahatı için görüş ve vizyonların paylaşılması gerektiğini belirtti.

İki ülke arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesine ilişkin dileklerini dile getiren Kansu, 'Bakanlık, Türkiye ile tüm tarafların çıkarlarının gerçekleşmesi için yardıma hazır. Bu konular arasında özellikle Türk şirketlerinin Libya'daki faaliyetlerine geri dönmesi, Libya-Türkiye arasındaki uçuşların yeniden başlaması, Libyalıların Türkiye'ye girişlerinin kolaylaştırılması, vizenin kaldırılması yer alıyor.' dedi.

Büyükelçi Doğan ise büyükelçiliğin Libya'daki faaliyetlerine yeniden dönmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ortak çıkarlara hizmet etmek üzere Libya devletinin çalışmalarına destek olmaya hazır olduğunu kaydetti.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.
Kaynak: AA