Kalkınma Bakanı Elvan, Mersin'de

Bakan Elvan: 'Anayasa değişikliği vesayeti tamamen ortadan kaldıran, demokrasimizi, milletin Meclisini, yürütmeyi daha da güçlendiren, yargıyı yine güçlü kılan bir yapıyı arz ediyor. Değişikliği, milletin sesinin, bundan sonraki süreçte Türkiye'de tek ses olacağını söylemek için gerçekleştiriyoruz' 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde müsteşar atamak istedi, Sayın Sezer Cumhurbaşkanı iken 'Hayır olmaz' dedi. Sayın Erdoğan, müsteşar dahi atayamadı. Artık bunları hiçbir şekilde yaşayamayacağız. Tıkır tıkır sistem işleyecek, hiçbir tıkanıklığa meydan verilmeyecek. Türkiye büyüyecek, güçlenecek, hükümetimiz de takır takır yatırımlarını gerçekleştirecek'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, anayasa değişiklik paketi için 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, 'Anayasa değişikliği vesayeti tamamen ortadan kaldıran, demokrasimizi, milletin Meclisini, yürütmeyi daha da güçlendiren, yargıyı yine güçlü kılan bir yapıyı arz ediyor. Değişikliği, milletin sesinin, bundan sonraki süreçte Türkiye'de tek ses olacağını söylemek için gerçekleştiriyoruz.' dedi.

Elvan, İçel'deki programı kapsamında katıldığı AK Parti Toroslar İlçe Başkanlığı hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de geçmişte siyasi ve ekonomik krizler yaşandığını belirtti.

Memurların bile maaş alamadığı günleri milletin iradesiyle geride bıraktıklarını anlatan Elvan, büyüyen Türkiye'nin artık 2023, 2035 ve 2071 hedefleri olduğunu vurguladı.

Elvan, AK Parti'nin hizmet üretememesi için parti kapatma davası, Gezi olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi çeşitli engeller konduğunu ifade ederek, 'Yürütmede çift başlılığı önlemek, milletimizin iradesini olduğu gibi icraata yansıtmak, sistem tıkanıklıklarını tamamıyla ortadan kaldırmak, koalisyon dönemlerine bir daha dönmemek üzere son vermek için TBMM, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini referanduma, halk oylamasına götürme kararı aldı.' diye konuştu.

Milli iradenin onayını almayan hiçbir icraatı kabul etmeyeceklerini belirten Elvan, İçel'de 16 Nisan akşamında 'Evet' oyunun zaferinin kutlanacağını kaydetti.

Elvan, anayasa değişikliğinin neler getirdiğini anlatmak için yola çıktıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

'Anayasa değişikliği vesayeti tamamen ortadan kaldıran, demokrasimizi, milletin Meclisini, yürütmeyi daha da güçlendiren, yargıyı yine güçlü kılan bir yapıyı arz ediyor. Değişikliği, milletin sesinin, bundan sonraki süreçte Türkiye'de tek ses olacağını söylemek için gerçekleştiriyoruz. Bu anayasa değişikliğinde milletimiz 'evet' diyerek aslında kendisine oy verecek. Çünkü biz bu anayasa değişikliğiyle milletimizin siyaset alanını genişletiyoruz, milletimizin üzerindeki vesayeti tamamen ortadan kaldırıyoruz.'

Sisteme yönelik 'Tek adam' eleştirileri olduğunu kaydeden Elvan, 'Tek adam sistemi yaratmaya çalıştığımızı söylüyorlar. Yalanın kuyruklusu. Tam tersine, bu anayasa değişikliği tek adamlığı ortadan kaldıran, bilakis demokrasiye, yasamaya, yürütmeye daha da güç veren bir yapı. Siyaset alanını halkımız için daha da genişleten bir değişiklik.' dedi.

- 'Hesap verebilir bir cumhurbaşkanı sistemi oluşturuyoruz'

Elvan, cumhurbaşkanlığını hesap verebilir bir yapıya sokmayı hedeflediklerini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

'Cumhurbaşkanı yargıya hesap verebilecek. Neyle? Bu yapmış olduğumuz anayasa değişikliğiyle. TBMM, şu anda sorumluluğu yok ama yeni dönemde, yeni anayasayla cumhurbaşkanını denetleyebilecek, Yüce Divan'a sevk edebilecek, bakanları da aynı şekilde denetleyebilecek. Demokrasimizi daha da güçlendiren bir yapı. Hani diyorlar ya tek adamlık, tek adam hesap vermez, denetlenmez, yargıya hele hele hiç hesap vermez ama biz yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle, cumhurbaşkanının TBMM tarafından denetlenmesini sağlıyoruz, yargı yolunu açıyoruz. Hesap verebilir bir cumhurbaşkanı sistemi oluşturuyoruz.'

Değişiklikle, yasama ile yürütmenin birbirinden tamamen ayrılacağını bildiren Lütfi Elvan, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde müsteşar atamak istedi, Sayın Sezer Cumhurbaşkanı iken 'Hayır olmaz' dedi. Sayın Erdoğan, müsteşar dahi atayamadı. Artık bunları hiçbir şekilde yaşayamayacağız. Tıkır tıkır sistem işleyecek, hiçbir tıkanıklığa meydan verilmeyecek. Türkiye büyüyecek, güçlenecek, hükümetimiz de takır takır yatırımlarını gerçekleştirecek.' ifadesini kullandı.

Elvan, konuşmasının ardından parti yöneticileriyle hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi.

İl Başkanı Cesim Ercik ve ilçe başkanlarının da eşlik ettiği Bakan Elvan, partisinin Akdeniz İlçe Başkanlığını da ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi.
Kaynak: AA