İnci Kefali Yasağı 15 Nisan'da Başlıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Altuner: 'Alınan tedbirler sayesinde daha önce göç yolundaki balıkların yüzde 80'i avlanırken, şimdilerde bu rakam yüzde 25 seviyelerine geriledi'.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, 15 Nisan-15 Temmuz'daki üreme döneminde korunması amacıyla Av Yasağı Koordinasyon Kurulu toplantı yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İnci Kefali Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü temsilcisi Basri Evci, toplantıda, 2016 ve 2017 yılında alınan tedbirleri değerlendireceklerini ifade etti.

Türkiye'nin kaynaklarının sonsuz olmadığını, özellikle de inci kefali konusunda Van ve Bitlis'in önemli adımlar atmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizen Evci, 'Bu kadar geniş bir alanı olmasına rağmen kaynaklarımızın verimli kullanılması, inci kefali popülasyonunun muhafaza edilmesi gerekiyor. 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arası avcılığa kapalı. Mevzuattaki kısıtlama işi çözmüyor. Mevzuatta olanın sahada uygulanması bizlere bağlı. Bu balığın neslinin devamı için av yasağı döneminde balığın yumurtalarını bıraktırmamız gerekiyor.' diye konuştu.

- İnci kefalinden yıllık 14 milyon dolar gelir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise Türkiye'nin endemik balık türlerinden inci kefalinin korunmasına yönelik 2016 yılında kurulan Av Yasağı Koordinasyon Kurulu'nun geçen yıl olduğu gibi bu yılda bazı kararlar aldığını ifade etti.

İnci kefali avcılığı ile geçimlerini sağlayan kişi sayısının 10 bin civarında olduğunu aktaran Altuner, şöyle konuştu:

'Bu nedenle inci kefalini korumamız lazım. 14 milyon dolar civarında bir değer de ilimiz ekonomisine katılıyor. Bu balık türünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için üzerimize çok önemli görevler düşüyor. 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında geleneksel hale gelen ve komisyon kararıyla alınacak koruma tedbirleri içeren bir av yasağı dönemimiz var. Bu dönem içerisinde inci kefali tatlı sulara göç ediyor ve yumurtasını bırakıyor. Bu göç yoğun bir şekilde meydana geliyor. O esnada korunaksız olduğu için de avlanıyor. Yumurtasını bırakamadan avlandığı için de nesli tehlike altına giriyor. Bu amaçla Van ve Bitlis dinamikleri av yasağı uygulaması başlatmıştı. Alınan tedbirler sayesinde daha önce göç yolundaki balıkların yüzde 80'ini avlanırken, şimdilerde bu rakam yüzde 25 seviyelerine geriledi.'

Toplantıda, 2016 yılında alınan kararların 2017 yılı av yasağı döneminde de uygulanacağı, buna ilave olarak il, ilçeler ve avcılığın yapıldığı tatlı su kaynaklarında denetimlerin daha sıklıkla yapılması kararlarının alındığı ifade edildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen'in yaptığı sunumun ardından toplantı, Vali Yardımcısı İbrahim Özkan'ın başkanlığını yaptığı soru cevap bölümüyle tamamlandı.

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde yaşayan tek canlı türünü avlayan balıkçılar ise yasak dönemlerine uyduklarını, ancak uymayanlarla ilgili yaptırımların caydırıcı olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA