'İhracatın Finansmanında Eximbank İle KGF İşbirliği' Toplantısı

KGF Genel Müdürü Gergerli: 'Avrupa Yatırım Fonu ile özellikle Suriyeli göçmenlerin etkilediği Gaziantep gibi illerimizi kapsayan bir proje yapacağız, 125 milyon avroluk bir paket olacak' Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım: 'Geçen yıl Türkiye ihracatının yüzde 23’üne destek verdik. Bu rakamı 2017'de yüzde 26'ya çıkarmayı hedefliyoruz'

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, Avrupa Yatırım Fonu ile özellikle Suriyeli göçmenlerin etkilediği Gaziantep gibi illeri kapsayan 125 milyon avroluk bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Gergerli, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından düzenlenen 'İhracatın finansmanında Türk Eximbank ile KGF İşbirliği' başlıklı toplantıda, KGF'nin adı duyulan, ancak çok da tanınmayan, 25 yıllık çok ortaklı bir kefalet kurumu olduğunu söyledi.

KGF olarak, başta KOBİ'ler olmak üzere finansmana erişimde sorun yaşayan işletmelere kefalet, garanti desteği vererek finansmana ulaşmalarını kolaylaştırdıklarını anlatan Gergerli, 'Biz para vermiyoruz, ama sizlere güveniyoruz. Sizin arkanızdayız, destekliyoruz. Bankalardan alacağınız krediler için arkanızda duruyoruz, destekliyoruz.' dedi.

Gergerli, Türkiye'nin sanayi ve ihracatında önemli şehirlerinden biri olan, girişimci kültüre sahip Gaziantep'i nasıl destekleriz? sorusuna cevap bulabilmek için bu toplantıyı yaptıklarını belirterek, 'Daha önce sadece KOBİ'lere garanti verirken şimdi KOBİ dışı işletmelere de kredi garantisi verebiliyoruz. Daha önce böyle bir imkanımız yoktu. Para vermiyoruz, garanti veriyoruz sadece. Bankacılık sistemiyle entegre çalışıyoruz. Daha önce vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu borcu olan işletmeler bizden destek alamıyordu. Kasım ayındaki Bakanlar Kurulu düzenlemesiyle birlikte söz konusu işletmeleri bu borçları kullanılacak krediden ödenmesi şartıyla destekleyebiliyoruz.' diye konuştu.

Suriyeli göçmenler meselesinden en çok etkilenen illerin başında Gaziantep'in geldiğini dile getiren Gergerli, şöyle devam etti:

'Biz Avrupa Yatırım Fonu ile çalışıyoruz. Onun da kontur garantisiyle birçok işimiz var. Avrupa Yatırım Fonu ile özellikle Suriyeli göçmenlerin etkilediği başta Gaziantep gibi illerimizi kapsayan bir proje yapacağız. 125 milyon avroluk bir paket olacak. Hem mikro işletmeleri hem de KOBİ'leri kapsayan bir iş olacak. Görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah kısa süre içinde sonuçlandıracağız. Bu bölgeye özel yapacağımız bir proje bu. Dün islam Kalkınma Bankası ile bir görüşmemiz oldu. Yine Suriyeli göçmenlerin etkilediği iller için İslam Kalkınma Bankası'nın da sağlayacağı bir kontur garanti olacak. Buradaki KOBİ'leri finanse edecek bir paketimiz olacak.'

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da Türk Eximbank olarak hem kredi verdiklerini hem sigorta yaptıklarını hem de yasal olarak teminat verebildiklerini anlattı.

Türk Eximbank'ın son yıllarda Türkiye'nin finans sisteminin, özellikle sanayicilerin ve ihracatçıların vazgeçilmez bankası olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

'Geçen yıl Türkiye ihracatının yüzde 23’üne destek verdik. Bu rakamı 2017'de yüzde 26'ya çıkarmayı hedefliyoruz. Büyümeye, daha fazla finanse etmeye devam edeceğiz. Türkiye'de yerli-yabancı toplam 52 banka arasında 11. büyük banka konumunda. Türkiye'de verilen ihracat kredilerinin yüzde 44'ünü Türk Eximbank veriyor. İhracat kredilerinde birinciyiz. Türkiye'de 65 bin ihracatçımız. Biz aynı zamanda döviz kazandıran faaliyetleri de destekliyoruz. Bunlarla birlikte 100 bin şirketimiz var. Bunların 7 bin 700'ü ile çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki bu şirketlerin tamamıyla çalışalım. Dünyada ihracatçısına en fazla destek olan ülke Güney Kore. Güney Kore eximleri kendi ihracatçısına yüzde 27,7 oranında destek veriyor. Biz yıl sonu itibarıyla onlara biraz daha yaklaşmış olacağız. Hedefimiz birinci ülke olmak.'

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de birçok bankanın KGF'nin çalışmalarından, faaliyetlerinden haberdar olmadığını belirterek, Fonun Türkiye için çok önemli bir kuruluş olduğunu söyledi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda aldıkları kararlarla KGF'nin kaynaklarının son dönemde çok fazla artırıldığını anlatan Koçer, 'Şu anda 250 milyara kadar kredi kefaleti verebiliyor. Bu anlamda önemli. Gerekirse bu miktarlar artırılabilir.' dedi.

Koçer, son 6 ay içinde ekonomide yaşanan sıkıntılar noktasında sahadan gelen her konu değerlendirilerek, gerek TBMM'de gerekse bakanlıklar nezdinde önemli kararlar alındığını anımsattı. Koçer, bu kararların sonuçlarının gelecek aylarda piyasalarda görülmeye başlanacağına inandığını vurguladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin önderliğinde, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun desteğiyle Türkiye'deki tüm kurum ve kuruluşların içinde olduğu 'Üreten Türkiye Konuşuyor Projesi'nin lansmanının yapıldığını belirten Koçer, proje kapsamında aralarında Gaziantep'in de olduğu 12 ilde toplantılar düzenleneceğini kaydetti.

Kaynak: AA