Huduti Savunma Yapıyor

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklu yargılanan dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, mahkemedeki savunmasında, iddianameye geçen ve tanık beyanlarına yansıyan, sanıklar Avni Angun ve Emin Ayık'a cezaevi girişinde 'Ne yaptınız çocuklar, beni de yaktınız.' şeklindeki sözleri sarf etmediğini öne sürdü Sanık Huduti: 'Sorumluluk bölgemde sadece Malatya'da bir kişinin ölmesi haricinde hiçbir can kaybı olmamıştır. Türkiye genelindeki şehit ve yaralı sayısına bakıldığında yapılan faaliyetin başarılı olduğunu belirtmek isterim'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, mahkemedeki savunmasında, iddianameye geçen ve tanık beyanlarına yansıyan, sanıklar Avni Angun ve Emin Ayık'a cezaevi girişinde 'Ne yaptınız çocuklar, beni de yaktınız.' şeklindeki sözleri sarf etmediğini ileri sürdü.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un da bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın 'bir numaralı sanığı' Huduti, savunma yapıyor.

Huduti, kendisine bağlı birlikler ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, darbe girişimine ilişkin Ankara'daki ilk FETÖ iddianamesinde adının geçmediğini savundu.

Kendisine yönelik suçlamaların detaylı incelenmesi gerektiğini savunan Huduti, Malatya'da darbe girişimi sırasında yaşananlara ilişkin, 'Darbecileri derdest ederek Türk adaletine teslim ettim. Sorumluluk bölgemde sadece Malatya'da bir kişinin ölmesi haricinde hiçbir can kaybı olmamıştır. Türkiye genelindeki şehit ve yaralı sayısına bakıldığında yapılan faaliyetin başarılı olduğunu belirtmek isterim. Emeği geçen komutanları, kurmay başkanı ve beni korumakla görevli emir subayıma görevlerini başarıyla yaptıkları için teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Huduti, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianameyi defalarca okuduğunu ve anlamaya çalıştığını belirterek, şöyle savunma yaptı:

'İddianamede terör örgütüne üye olmakla suçlanıyorum. Hayatımın hiçbir safhasında FETÖ ile ilgili hiçbir faaliyetim olmadı. Yaşam biçimim gereği bana uyuşmaz. Ağabeyini, ablasını, hiç kimseyi bilmem, bankalarını kullanmadım, bilgisayar ve cep telefonlarına yüklenen o programları bilmem, hiçbir dönemde himmet parası vermedim. Eşim ve oğlum da benim gibi hayatlarının hiçbir safhasında bu terör örgütleriyle irtibatlı ve ilişkili olmamıştır.'

Darbe girişimini İstanbul'daki oğlunun telefonla aramasıyla öğrendiğini öne süren Huduti, şöyle devam etti:

'Bu zamana kadar yatağımda uyuyordum, televizyonu bile açmadım çünkü 12 ve 14 Temmuz arasında Gaziantep-İskenderun-Adana ziyaretlerim olmuştu. Daha sonra Kurmay Başkanı Avni Angun, bölgemizde helikopter uçuşlarının yasaklandığını belirtti. Bunun dışında darbeyle ilgili ne Genelkurmay Başkanlığı ne karargah ne bölgemizdeki mülki amirlerden herhangi bir bilgi tarafıma ulaşmadı.'

Darbecilere yardımcı olmak için kimseye emir vermediğini savunan Huduti, 'Darbeci hiç kimseyle görüşmedim. Sorumluluk bölgemde darbenin engellenmesi için tüm gücümle çalıştım. 'Çocuklar ne yaptınız, beni de yaktınız.' şeklinde bir söz kullanmadım. Darbeciler beni Ankara'ya götürmek istediler. Kurmay Başkanım, Kara Havacılık Alay Komutanı'nı arayarak, bunu engellemiştir. Elimizde birkaç kez fırsat varken, darbecileri etkisiz hale getirmediğimiz, darbecilere süre kazandırdığımız iddiaları doğru değildir.' iddialarında bulundu.

Huduti, 'Yurtta Sulh Konseyi''nin 'Harekat Yıldırım' öncelik dereceli gizli mesaj formunda 'Görevine devam' olarak isminin geçmesi iddiasını da kabul etmeyerek, 'İsmimin orada geçmesi bir ödüllendirme değil, bir cezalandırmadır.' şeklinde savunma yaptı.

- 'Ne yaptınız çocuklar, beni de yaktınız' sözleri iddianamede yer almıştı

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından 28'i tutuklu 76 sanık hakkında hazırlanan ve Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık'ın cezaevi girişinde Huduti'ye, 'Olmadı işte komutanım, başaramadık.' dediği belirtilmişti.

İddianamede, 'Şüpheli Adem Huduti'nin tutuklandıktan sonra diğer şüpheliler Avni Angun ve Emin Ayık ile Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevki sırasında, Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu girişinde, mahkum kabul bölümünde ilk kez karşılaştıkları, şüphelilerin kişisel malzemelerinin bulunduğu yere gittikleri sırada Adem Huduti'nin daha önceden görüşmediği ve araçtan indirildiği yerde gördüğü şüpheliler Avni Angun ve Emin Ayık'a, 'Ne yaptınız çocuklar, beni de yaktınız.' şeklinde beyanda bulunduğu, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın da 'Olmadı işte komutanım, başaramadık.' şeklinde karşılık verdiği, Avni Angun'un da 'Biz ve sizi' şeklinde söylemde bulunduğu, şüphelilerin sevkine refakat eden jandarma görevlileri İ.M, S.K. ve R.P'nin beyanları ile 23 Temmuz 2016 tarihli tutanaktan anlaşılmıştır.' ifadelerine yer verilmişti.
Kaynak: AA