'Hassas Burunlar'dan Uyuşturucuyla Mücadelede Polise Büyük Destek

Hassas burunlarıyla akla gelmeyecek yerlere saklanan uyuşturucu maddeleri bularak beyaz zehirle mücadelede aktif bir rol üstlenen dedektör köpekler, operasyonlardaki performanslarıyla suçluların korkulu rüyası oluyor Operasyona çıkılmadığı günlerde eğitim yaptırılan köpekler ile bakımlarını üstlenen polis memurları arasında derin bir sevgi bağı bulunuyor Polis memuru Köksal: 'Ben, benim arkadaşım gibi. Duygularımızı, hislerimizi çok iyi anlıyoruz ve birbirimize o şekilde davranıyoruz. Aramızdaki sevgi bağı olmasa operasyonlarda başarılı olamayız' Polis memuru Övünç: 'Köpeğim hastalandığında, strese girdiğinde benim de canım yanıyor. Bir an önce iyileşmesi için elimden geleni yapıyorum'

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Emniyet Müdürlüğünde görevli dedektör köpekler, Türk Polis Teşkilatının uyuşturucuyla mücadelesinde önemli rol oynuyor.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Şube Müdürlüğünde görevli dedektör köpekler, hassas burunları ile uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor.

Yaklaşık 3,5 ay idarecisiyle kurs aldıktan sonra uyuşturucu ile mücadelede önemli bir görev üstlenen 'Ben', 'Zeus', 'Çekiç' ve 'Yaman' adlı köpekler, her gün kendileri için özel yapılan alanda eğitimlerden geçiriliyor.

İdarecileriyle her gün ev, araç, uçak aramalarına giden, operasyonlarda aktif rol oynayan dedektör köpekler, akla gelmeyecek yerlere saklanan uyuşturucuları kısa sürede buluyor.

Köpek ile eğitmenleri arasında, eğitimler sırasında sevgi bağı kuruluyor.

Köpek idarecisi polis memuru İbrahim Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıldır dedektör köpeklerle görev yaptığını söyledi.

Köksal, dedektör köpekler sayesinde aramalarda bir yeri açmadan ya da çevreye zarar vermeden uyuşturucuyu bulduklarını belirterek, bu köpeklerin üstün koku alma yeteneklerinin büyük katkı sağladığını anlattı. Köksal, 'Ben' isimli köpekle ilgili 'Ben, benim arkadaşım gibi. Duygularımızı, hislerimizi çok iyi anlıyoruz ve birbirimize o şekilde davranıyoruz. Aramızdaki sevgi bağı olmasa operasyonlarda başarılı olmayız.' dedi.

- Bomba sonucu yaralandı, şimdi uyuşturucuyla mücadele ediyor

Polis memuru Abdullah Övünç de kısa süre önce Antalya'ya tayin olduğunu, daha önce Şırnak'ın Cizre ilçesinde köpeği ile görev yaptığını söyledi.

Köpeği 'Zeus'un orada operasyon sırasında yakınına bomba düşmesi nedeniyle yaralandığını anlatan Övünç, köpeğinin tedavisi yapıldıktan sonra çalışmalarına başarılı şekilde devam ettiklerini vurguladı.

Köpeğiyle 6 yıldır birlikte görev yaptığını dile getiren Övünç, şöyle konuştu:

'Polis olmadaki amacım, köpekle çalışmak istememden kaynaklanıyordu. Yıllar önce bir haberde İstanbul narkotik ekiplerinin bir depoya köpeklerle baskın ve arama yaptığını görmüştüm. Çok hoşuma gitmişti. Ben de narkotikte köpek eğitimcisi olmayı hayalini kurdum. Hayalimi gerçekleştirmek için sınavlara girdim, başardım. Şimdiye kadar yüzlerce kilo uyuşturucu madde yakaladık. Köpeğim de ben de uyuşturucu maddeyi yakaladığımızda mutlu oluyoruz.'

Köpeğini ailesinden biri gibi gördüğünü belirten Övünç, 'Hastalandığında, strese girdiğinde benim de canım yanıyor. Bir an önce iyileşmesi için elimden geleni yapıyorum.' dedi.

- 'Yıllık izinli olduğumuz zamanlarda köpekler de izinli oluyor'

Polis memuru Veysel Kürşat Atalay ise 'Yaman' isimli labrador cinsi köpeğiyle 6 yıldır çalıştığını dile getirdi. Sabah köpek eğitim merkezine geldiğinde ilk olarak köpeğinin akşamı nasıl geçirdiğini anlamaya çalıştığını belirten Atalay, 'Üşüttü mü hasta mı ona bakıyoruz. Bugün arama yapabilir mi diye dikkat ediyoruz. Köpeklerimize özel kuru mama veriyoruz. Günlük rutin eğitimlerini yapıp operasyonlara çıkıyoruz.' diye konuştu.

'Köpekle bağımızın iyi olması lazım ki aramada birbirimizi anlamamız lazım.' diyen Atalay, 'Biz bir ekibiz. Köpek bana ben de köpeğe muhtacım. İzne gittiğimizde diğer arkadaşlarımız tuvalet ihtiyacı dışında köpeğimizi çıkarmıyorlar. Yıllık izinli olduğumuz zamanlarda köpekler de izinli oluyor. İzinden geldikten sonra köpekler için büyük mutluluk oluyor. Her şeyimiz beraber. Aramada bulduğumuz uyuşturucularla vatandaşların, ülkemizin bu zehirden kurtulmasına yardımcı oluyoruz.' dedi.

- İz takip köpeği kayıpları buluyor

Antalya'daki köpek eğitim merkezinde ayrıca iz takip köpeği de eğitim alıyor.

Kayıp kişinin son görülme yerinde kişiye ait bir eşyayı, giysiyi koklayan 'Calisto' adlı Belçika çoban köpeği, kayıp vakalarında üstün başarı gösteriyor.

Kaynak: AA