Girne-Çatalköy Master Plan Çalışmaları, GAÜ'de Değerlendirildi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Bölümü’nün Kentsel Tasarım konulu stüdyolarının daveti üzerine Şehir Plancıları Odası Eski Başkanı ve Girne Belediyesi Kent Plancısı Dr. Can Kara, Girne Master planı ve kentin mevcut durumu ve gelecek planlamasıyla ilgili seminer verdi.

Girne-Çatalköy Master Plan Çalışmaları, GAÜ'de Değerlendirildi
"İnsan Merkezli Olmayan Kentsel Tasarım Stüdyosu" yürütücüleri Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri ve Doç. Dr. Hossein Sadri ve "Girne Liman Bölgesi Yenileme Projesi Stüdyosu" yürütücüsü öğretim görevlisi Hassina Nafa’nın organizasyonu ve mimarlık bölümü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen bu seminerde, öncelikle Girne - Çatalköy mevcut durum analizleri ve raporuyla ilgili bilgiler paylaşıldıktan sonra, kentin geleceğini şekillendirmek üzere tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Daha yaşanabilir bir Girne için gerekli kentsel stratejilerin tartışıldığı bu seminerde ayrıca Girne-Çatalköy Master Plan çalışmalarının son durumuyla ilgili bilgi verildi.

Dr. Can Kara Girne Belediyesi tarafından belediyeye ve özellikle master plan çalışmalarına Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından verilmekte olan destekten dolayı ayrıca teşekkürlerini sundu ve bu işbirliklerinin kentin geleceğini şekillendirmek için devam etmesi yönünde temennilerini dile getirdi.

Özellikle kıyılarının Girne’de yeniden değerlendirilmesi ve kamuya kazandırılması konusunda ve kentin yürünebilir hale getirilmesi konusunda Girne ahalisinin ciddi talebinin olduğunu dile getiren Dr. Can Kara, ayrıca kentteki yeşil alanlarının yetersizliğinin master plan çerçevesinde değerlendirilip çoğaltılması yönünde stratejiler belirleneceğini dile getirdi.

Seminerin sonunda GAÜ Mimarlık Bölümü kentsel tasarım stüdyoları yürütücüleri adına Doç. Dr. Hossein Sadri, Dr. Can Kara’ya teşekkürlerini sundu ve üniversitelerin bulundukları kentlerin gelişimi için entelektüel katkılar sunmalarının bir sorumluluk olduğunun altını çizerek, bu dönem Kentsel Tasarım stüdyolarında üretecekleri düşünceleri geniş bir biçimde kentliler, merkezi yönetim ve bölge belediyeleriyle paylaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA