Etiyopya'daki Ulusal Diyalog Görüşmelerinde Arabulucu Tartışması

Görüşmeleri sürdüren hükümet ve muhalefetteki partiler, arabulucu heyette yer alacak kişiler konusunda anlaşamıyor.

Etiyopya'da siyasi krizin çözümü için hükümetle muhalefet partileri arasında başlatılan ulusal diyalog görüşmeleri devam ediyor.

Ocak ayından bu yana süren ve 22 partinin katıldığı görüşmelerde taraflar, arabulucu heyetin kimlerden oluşacağı konusunda anlaşamıyor.

Etiyopya Halkları Devrimci Demokrasi Cephesinin (EPRDF) Dış İlişkiler Departmanı Başkanı Fekadu Tessema, bugünkü görüşmeler öncesinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Tessema, partilerin sürecin devamıyla yerel ve yabancı gözlemci seçiminin yanı sıra basın açıklamaları gibi konularda anlaştığını belirtti.

Muhalif Etiyopya Demokratik Partisinin Başkanı Chane Kebede de görüşmelere, ülkede yeni bir politik sistemin inşası için katıldıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

'Görüşmelerde en büyük tartışma, arabulucu heyetinin kimlerden oluşacağı konusunda yaşandı. Biz görüşmeleri yönetecek heyetin bağımsız olmasını istiyoruz. Ancak iktidar arabulucuların masadaki partiler arasından seçilmesinde ısrar ediyor. Arabulucu heyette iktidar partisinin yer alması rahatsız edici olacaktır. Bu konuda ısrarcı olunması da süreci tehlikeye sokabilir.'

- Tutuklu gazeteciler ve siyasilerin serbest bırakılması

Öte yandan görüşmelere katılan muhaliflerden Blue Party ise geçen hafta yaptığı bir basın açıklamasıyla hükümete, ülkedeki tutuklu siyasetçi ve gazetecilerin salıverilmesi çağrısında bulunmuştu.

Olağanüstü hal (OHAL) öncesinde gerçekleştirilen protestoların halkın rejimden duyduğu memnuniyetsizliği yansıttığı ifade edilen açıklamada, görüşmelerin, sorunların kökenlerine odaklanması gerektiği belirtilmişti.

Etiyopya hükümeti, artan şiddet olayları ve protestolar üzerine 8 Ekim'de ülke genelinde OHAL ilan etmişti.

OHAL sonrası kabinede değişikliğe giden hükümet, seçim sisteminde değişiklik sözü vermiş, siyasi partilerle ulusal diyalog sürecini başlatma kararı almıştı.
Kaynak: AA