DEİK Ve TİM'den Bild Gazetesine Kınama

DEİK Başkanı Vardan: 'Ekonomi Bakanımıza karşı kullanılan ifadeler son derece seviyesizdir ve asla kabul edilemez' TİM Başkanı Büyükekşi: 'Bu hakaretleri bütün ülkeye yapılmış addediyor ve derhal bu tavırdan dönülmesini bekliyoruz'.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Alman Bild gazetesinde çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye yönelik hakaret içerikli yayını kınadı.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Alman Bild gazetesinde Ekonomi Bakanı Zeybekci hakkında çıkan çirkin ifadelerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iş dünyası olarak Türkiye-Almanya ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri endişeyle izlediklerini bildirdi.

Alman politikacıların ve medyasının Türkiye'ye dair tavrını anlamakta zorlandıklarını belirten Vardan, adeta 16 Nisan'daki referandumu etkilemeye ve onun yönünü değiştirmeye yönelik olduğunu düşündükleri bu tavrı son derece saldırgan bulduklarını aktardı.

Vardan, özellikle Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin Köln'e gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Alman Bild gazetesinde yer alan haberde çıkan ifadeleri esefle kınadıklarını vurguladı.

Zeybekci tarafından yapılan ziyaret amacına uygun bir şekilde gerçekleştiğini anlatan Vardan, şunları kaydetti:

'Avrupa Birliği'nin (AB) kurumsal reformunda en son ve en önemli adımı olarak nitelendirebileceğimiz Lizbon Antlaşması'nın 'Demokratik İlkelere İlişkin Hükümler' başlığı altındaki 10'uncu maddesi, her AB vatandaşının, birliğin demokratik yaşamına katılma hakkına sahip olduğunu açık şekilde ifade etmektedir. Bu çerçevede Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımızın, anavatanları olan Türkiye'deki demokratik hayata katılımının engellenmesi, referandum öncesi bilgilendirme çalışmalarının sabote edilmesi öncelikle demokrasi ve demokratik ilkelerle çelişmektedir. Dolayısıyla bu demokratik hakları kullanmaya yönelik olarak çalışmalarını yapmak üzere Almanya'ya ziyarette bulunan Ekonomi Bakanımıza karşı kullanılan ifadeler son derece seviyesizdir ve asla kabul edilemez.'

Vardan, 'Türkiye Cumhuriyetine, Cumhurbaşkanımıza ve Ekonomi Bakanımıza karşı kullanılan bu seviyesiz dili şiddetle kınıyor ve ilgilileri tarafından düzeltilmesini talep ediyoruz. Türkiye'nin dış ticareti ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi için büyük bir gayretle çalışan Sayın Ekonomi Bakanımızın her zaman yanındayız.' ifadelerini kullandı.

- 'Bu hakaretleri bütün ülkeye yapılmış addediyoruz'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise demokrasinin beşiği olduğu iddia edilen Avrupa'nın en güçlü ülkesi olan ve Avrupa Birliği'nin (AB) kaptanlığına soyunan Almanya'da Türkiyeli bakanlara yönelik gerçekleştirilen karalama kampanyasını kınadıklarını bildirdi.

Almanya'nın uzun yıllardır Türkiye'nin hem dış ticaret alanında en büyük partneri, hem de yurt dışında en çok Türk vatandaşının yaşadığı ülke konumunda bulunduğunu belirten Büyükekşi, son derece art niyetli buldukları bu hareketlerin, sıkı sosyal ve ticari ilişkilere ve halkları arasında güçlü bağlara sahip iki ülkenin arasını bozmaya yönelik yapıldığını ifade etti.

Büyükekşi, 'Değil Türkiye, herhangi bir ülkenin bakanına ve siyasilerine yapılan hakaret, o ülkenin tamamına yapılmış hakarettir. Alman makamları tarafından girişilen bu anlamsız tavrı iyi niyetli bir hareket olarak görmemizin imkanı yoktur. Ekonomi Bakanımız Türkiye ihracatının artması için, ekonomimizin daha hızlı büyümesi, daha fazla yatırım ve istihdam için gece gündüz emek harcayan bir kişidir. Kendisinin her durumda ve her zaman yanındayız. Bu hakaretleri bütün ülkeye yapılmış addediyor ve derhal bu tavırdan dönülmesini bekliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA