Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yüzde 51 oy almayan kimsenin yürütmenin başına geçemeyeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, yüzde 51 oy almak için sadece ülkücü veya sosyal demokrat olmanın yeterli olmadığını, toplumun tüm kesimleriyle barışık olununca bu oyun alınabildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış Açıklaması
Elazığ’da Üniversite AK ve Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Gençler Soruyor’ programı düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Mustafa Temizer Konferans Salonunda düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mustafa Akış katıldı.

Yapılan değişiklikle artık vatandaşların önüne 2 sandık geldiğini belirten Akış, “Biz sandıkta hükümet için ve yürütme için bir oy kullanacağız. Yasama için de başka bir sandıkta oy kullanacağız. Önümüze iki sandık geliyor. Önceden meclisi seçiyorduk ve onun içinden hükümet çıkıyordu. Şimdi hükümeti biz kuracağız. Yüzde 51 oy almak şartıyla yürütmenin başına geçilebilecek. Yüzde 51 oy almadan kimse geçemeyecek. Yüzde 51 oy almak için sadece ülkücü veya sosyal demokrat olmanız yetmez. Tüm toplumu kucaklayabiliyorsanız ve toplumun tüm kesimleriyle barışıksanız o zaman bu oyu alabilirsiniz” dedi.



"AB ülkelerinin yüzde 73’ünde seçilme yaşı 18’dir"

Hükümetlerin ömrünün 5 yıl olacağını ifade eden Akış, “Artık istikrarsızlık olmadığı için erken seçim diye bir mevzu olmayacak. Sürdürülebilir bir istikrarı bu hükümet sistemiyle getirmiş olacağız. 550 milletvekili var, diğer 50’ye ne gerek var deniliyor. Meclis ne kadar toplumu yansıtırsa o kadar toplumun aynası olur ve taleplere o kadar cevap verebilir. Eğer bir meclis toplumu ciddi bir şekilde yansıtmıyorsa toplumun taleplerini de düzgün bir şekilde kanunlara yansıtamaz. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73’ünde seçilme yaşı 18’dir. Onların gençleri kıymetli de bizimkiler kıymetli değil mi. Onların gençleri meclislerinde ülkelerinin gelecekleri için söz söyleyebilir de bizim gençlerimiz bizim ülkemizin geleceği için söz söylemezler mi” diye konuştu.



"Askeri yargıyı artık kaldırdık, sadece sivil yargı var"

Anayasa Mahkemesi üyelerinin 17 ‘den 15’e düştüğünü de aktaran Akış, “Askeri yargıyı artık kaldırdık. Sadece sivil yargı var. Askeri yargıyı kaldırınca askeri yargıdan gelen anayasa mahkemesi üyeleri görev süreleri bitene kadar anayasa mahkemesinde kalacak. Ondan sonra askeri yargı diye bir şey olmayacak. Bir tarafa eski anayasanın cumhurbaşkanının anayasa mahkemesine ilişkin yetkilerini yazalım ve diğer tarafa da yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanının anayasa mahkemesine ilişkin yetkilerini yazalım. Hiçbir farkı yoktur. Hakimler savcılar yüksek kurulunun sayısı ise 22 üyeden 13’e düşürüyoruz. 7 tanesi TBMM seçecek diğer 4 tanesini ise cumhurbaşkanı seçecek. Adalet bakanı ve müsteşarı da kurulun doğal üyesi olacak” diyerek sözlerini tamamladı

Program, Akış’ın öğrencilerin sorularını yanıtlaması ile sona erdi.
Kaynak: İHA