Ahlat'ta 'Uzlaştırma Bürosu' Kuruldu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde müştekinin şüpheliden uzlaşma karşılığı istediği kitap bağışı köy okuluna yapıldı.

Ahlat'ta 'Uzlaştırma Bürosu' Kuruldu
Ahlat Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde "Uzlaştırma Bürosu" kuruldu. Uzlaştırmacılar, taraflarla irtibata geçmek suretiyle uzlaştırma işlemlerini yürütecek. Uzlaştırma büroları, almış olduğu sonuçlarla birlikte mahkemelerin iş yükünü de azaltmış olacak. İlçede yeni kurulan Uzlaştırma Bürosu, bir dosyada bulunan müşteki, kitap bağışlanması halinde uzlaşabileceğini belirtmiş, şüpheli ise bunu kabul ederek kitap göndermiştir. Bu sayede şüphelinin dosyası kapatılarak, uzlaşma ve barış sağlanmıştır.

Bu kapsamda Uzlaştırma Bürosuna teslim edilen 200 adet hikaye kitabı, Uzlaştırma Bürosu’nda görevli Avukat Harun Akyol tarafından Taşharman İlkokulu kütüphanesine hediye edildi.

Uzlaştırma Bürosunun faaliyeti kapsamında Taşharman İlkokulu ziyaret edildi. Burada Okul Müdürü Kasım Baykar ile bir süre sohbet eden Ahlat Asliye Ceza Hakimi Rafet Burak Köksal, Ahlat Cumhuriyet Savcısı Sedat Durmaz ve Uzlaştırmacı Avukat Harun Akyol, daha sonra bazı sınıfları gezerek hem meslekleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi hem de öğrencilerin meslekleri hakkında merak ettikleri soruları cevaplandırdılar.

Daha sonra öğrencilere kitap hediye edilerek, hatıra fotoğrafı çektirildi.

Ziyaret sonrası konu ile ilgili açıklama yapan Uzlaştırmacı Avukat Harun Akyol, 2017 yılı itibariyle çeşitli suçlar için uzlaştırma kurumu getirilerek birçok suçun yargılamasının uzlaştırma bürosuna bırakıldığını belirterek, "Uzlaşma teklifini kabul etmenin şikayetten vazgeçme anlamına gelmeyeceği, müştekinin aleyhine bir durum olmayacağını, şüpheli lehine dosyanın kapanmasını sağlayacak bir düzenleme olmadığı, hedeflenen nihai amacın dosyaya konu olan suç ile ilgili var olan ihtilafın anlaşarak ve barışarak çözülmesidir. Bu kapsamda Ahlat Cumhuriyet Başsavcılığının bünyesinde kurulan Uzlaştırma Bürosu faaliyetleri çerçevesinde bir dosyada yapılmış olan uzlaştırma kapsamında müşteki, şüpheliden kitap bağışlaması halinde uzlaşabileceğini belirtmiş, şüpheli de bunu kabul ederek kitap göndermiştir. Bu sayede şüphelinin dosyası kapatılarak, uzlaşma ve barış sağlanmıştır. Bizler de Uzlaştırma Bürosu olarak bu kitapları bir köy okulunun kütüphanesine bırakmayı uygun gördük. Bunun ardından Taşharman İlkokulu ziyaret edilerek, uzlaşma dosyası kapsamında 200 hikaye kitabı temin edilerek, okul kütüphanesine hediye edilmiştir. Faaliyetlerimiz kapsamında bu tür edinimler çerçevesinde okul ziyaretlerimiz devam edecektir. İhtiyaç sahibi öğrencilere, köy okullarına bu sayede kitap, kırtasiye, spor, giyim gibi çeşitli destekleri sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA