'Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar' Projesi

Tunceli'de, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine sokağa çıkan ve darbe girişimine karşı duran Abdullah İrgin, Mustafa Özbey ve darbe girişimi sırasında oğlunu kaybeden Nevra Akdemir, o gece yaşadıklarını anlattı Darbe gecesi oğlu şehit olan anne Akdemir: 'Biz Küçüksu'da oturduğumuz için Çengelköy Kuleli Askeri Lisesinin önünden yıllarca gelip geçtik. Orada vatan hainlerinin beslendiğini hiç bilmezdik. Oradan geçerken korna bile çalmazdık rahatsız olmasınlar diye. Murat'ım geri gelmeyecek ama ona da en büyük ceza verilsin. Bir benim değil herkesin canı yandı'

Tunceli'de, Gençlik ve Spor Bakanlığının 'Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar' projesi kapsamında düzenlenen programda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde darbecilere karşı gelen vatandaşlar yaşadıklarını anlattı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda sanatçı ve oyuncu İsmail Hakkı Ürün'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Program, kumdan resim sanatçısı Veysel Çelikdemir'in sunduğu '15 Temmuz' temalı gösteriyle devam etti.

Tunceli Valisi Osman Kaymak, programda yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi ülkeyi bölmek isteyenlere ağır bir darbe vurulduğunu belirtti.

Gerek FETÖ, gerek DEAŞ ve gerekse PKK'ya bakıldığında hepsinin uluslararası bağlantılarının olduğunu belirten Kaymak, şunları kaydetti:

'O gece askerin içerisindeki vatansever komutanlar, askerler olmasaydı belki de bu darbe girişimi başarılı olacaktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ekranlara çıkıp halkı meydanlara çağırması, darbenin yönünü değiştirdi. Vatansever askerlerimiz ve polislerimiz sayesinde de darbe girişimi engellenmiş oldu. Hamdolsun halkımızın dirayeti, Sayın Cumhurbaşkanımızın da önderliğinde darbe engellenmiş oldu.'

- 'Oğlumun vurulma anını telefonda yaşadım'

Darbe gecesi şehit olan Murat Akdemir'in annesi Nevra Akdemir, darbe gecesi yaşananları anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.

Oğlunun, 'Anne, reis bizi çağırıyor' diyerek evden çıktığını ve oğlunun telefonda konuşurken vurulduğunu söyleyen Akdemir, 'Evde oturmuş televizyon seyrediyorduk. Olaylar iyice çığırından çıkmaya başladı. O sırada uçaklar evin üzerinden geçmeye başladı.' dedi.

Akdemir, olaylar üzerine ayağa kalktıklarını anlatan Akdemir, şunları dile getirdi:

'O sırada gelinim aradı, 'Korkuyorum anne eve gelir misin?' dedi. O sırada Murat'ı aradık. Konuşma esnasında silah sesleri kulaklarımızda çınladı. Babası aldı telefonu 'Murat çabuk eve gel' dedi. Murat'ın vurulma anını biz telefonda yaşadık. 'Ah' diye bir ses geldi ve babası 'Murat vuruldu' dedi. Birlikte sabaha kadar hastanelerde aradık ama bulamadık. Yarası çok çok ağırdı.'

Oğullarını vuran kişinin tespit edildiğini, cezaevinde olduğunu ve davalarını sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Akdemir, şöyle devam etti:

'Biz Küçüksu'da oturduğumuz için Çengelköy Kuleli Askeri Lisesinin önünden yıllarca gelip geçtik. Orada vatan hainlerinin beslendiğini hiç bilmezdik. Oradan geçerken korna bile çalmazdık rahatsız olmasınlar diye. Murat'ım geri gelmeyecek ama ona da en büyük ceza verilsin. Bir benim değil herkesin canı yandı. Vatan hainliğinin karşılığı neyse yanlarına kalmasın.'

- 'Bu vatan hepimizin, kimseye bırakmayız'

Darbe gecesi Ankara'da yaşadıklarını anlatan Abdullah İrgin ise birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Kürt'üyle,Türk'üyle, Alevi'siyle ve Sünni'siyle vatanın bölünmemesi için gerekirse can vereceklerine ama baş vermeyeceklerine değinen İrgin, şunları ifade etti:

'Yıllarca bu ülkede Türk'ü Kürt'e, Alevi'yi Kürt'e ve Türk'e düşman ettiler. Yıllarca bunu yapmaya çalıştılar ama başaramadılar. 15 Temmuz'da olduğu gibi sürekli oyunlarını başlarına yıkacağız. O gece dışarı çıkanlara dikkat ettiyseniz ellerinde hiçbir silahları yoktu. Onların tankı, topu, tüfeği, uçakları vardı ama o gece dışarı çıkan halkın bir tırnak çakısı bile yoktu. Sadece ellerinde bayrak, dillerinde tekbir, gönüllerinde de iman vardı.'

Programda, Mustafa Özbey de darbe gecesi yaşadıklarını paylaştı.

Etkinlik, çeşitli sunum ve katılımcılara Türk bayrağı hediye edilmesi ile son buldu.

Programa, Tunceli Valisi Osman Kaymak'ın eşi Emine Kaymak, Vali Yardımcısı Selami Kaya, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA