TBMM Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

'İlaç fiyat farkı uygulamasından kanserli ve raporlu hastaların muaf tutulması konusunda bir çalışmanız var mı?'.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, 'İlaç fiyat farkı uygulamasından kanserli ve raporlu hastaların muaf tutulması konusunda bir çalışmanız var mı?' diye sordu.

Hamzaçebi, Sağlık Bakanı Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, vatandaşların eczaneye gittiklerinde 'Reçete katılım payı', reçetedeki üç ilaç kaleminden sonraki her bir ilaç kalemine 1 TL, 'Muayene katılım payı' ve 'İlaç yüzdesi katılım payı' ödediklerini, bunlara ilave olarak son yıllarda eczanelere 'İlaç fiyat farkı' ödemeye de başladıklarını kaydetti.

Bu ödemelerin bir araya geldiğinde vatandaşlar üzerinde önemli maddi yük oluşturduğunu belirten Hamzaçebi, özellikle kanserli hastaların kullandığı ilaçların bedelinin yüksek olmasının hesaplanan ilaç farkının da fazla olduğunu vurgulayarak, Bakan Akdağ'a şu soruları yöneltti:

'Vatandaşlardan alınan 'reçete katılım payı', 'muayene katılım payı' ve 'ilaç yüzdesi katılım payı' ve 'ilaç fiyat farkı' uygulamasının özellikle düşük gelirli vatandaşların sağlık hizmetine erişmesine engel oluşturduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuda düşük gelirli vatandaşlarımız için farklı bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Eczanelerce kanserli ve raporlu hastalardan hangi durumlarda ilaç fiyat farkı alınmaktadır? Söz konusu ilaç fiyat farkından düşük gelirli vatandaşlarımız ile sürekli ilaç kullanmak zorunda olan raporlu hastaların muaf tutulması konusunda bir çalışmanız var mı? Yoksa bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?'
Kaynak: AA