Suriyeli Ve Türk Kadınlar 8 Mart'ı Birlikte Kutladı

Kilis’te Suriyeli ve Türk kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde buluştu.

Suriyeli Ve Türk Kadınlar 8 Mart'ı Birlikte Kutladı
Kilis Belediyesi ile Kilis Valiliğinin ortaklaşa düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği, Türk ve Suriyeli kadınların yoğun katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Etkinliğe Kilis Valisi İsmail Çataklı, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, daire amir ve müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, Suriyeli ve Kilisli kadınlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra geçen yıl roketli saldırıda hayatını kaybeden Sıdıka Mavzer ile Mert Özkan ve şehitler için İl Müftüsü Mahmut Karatepe tarafından dua okundu.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlandığını ifade ederek, “Geçen yıl bu zaman Kadınlar Günü etkinliğinden hemen sonra ne yazık ki terör örgütü tarafından ilimize atılan rokette biri kadın 2 kişi şehit olmuştu. O gün şehit olan Sıdıka Mavzer ile Mert Özkan’ın üzüntüsünü yaşamıştık. Bu kardeşlerimize diğer şehitlerimize, 15 temmuz şehitlerine, vatanı için bayrağı için Türkiye’nin dört bir tarafında şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı ile artık huzurlu ve güvenli bir ortamda Kadınlar Günü etkinliği yapabildiklerini vurgulayan Kara, "Fırat Kalkanını başlatan başta Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümetimize, kahraman silahlı kuvvetlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Onlar orada terlerini akıtırken, biz burada rahat yaşıyoruz. Ne mutlu ki kuvvetli devleti olanlara, ne mutlu kuvvetli hükumeti olana, ne mutlu kuvvetli ordusu olana, ne mutlu kuvvetli ekonomisi olana" ifadelerini kullandı.

Kadınlara büyük önem

Belediye olarak kadınları hizmetin mihenk noktasına aldıklarını vurgulayan Başkan Kara, “Eski evleri onardık. Konak haline getirdik. Yeni yerleri köşk haline getirdik. Bayanlarımıza tahsis ettik. Peki ettik de fena mı oldu. Bence çok güzel oldu. Kadınlarımız orada harıl harıl çalışıyor. Küçücük yerlerde 400-500 bayan bir araya geldi. Ve orada kardeşliğin simgesini birlikte yaşamanın simgesini oluşturdular. Bir çok faaliyet yapıyorlar. Geçen bir şey duydum. Bir bayan ilaç kullanıyormuş, konakta çalışmaya başlamış ilacı bırakmış, bu bizim için çok önemlidir” diye konuştu.

Vali İsmail Çataklı da tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutladığını ifade ederek, “Dünyanın neresinde olursa olsun, sırf cinsiyetinden dolayı öldürülen kadınları, bu vesile ile rahmetle anıyorum. Şahsım adına bu tür etkinliklerin kadının sosyal, kültürel, siyasal konumu ile ilgili yanlış düşünceler ve çarpık uygulamalar konusunda ciddi bir toplumsal bilinç oluşturulacağına inanıyorum” dedi.

Daha sonra Suriyeli çocuklar tarafından İstiklal Marşı’nın okunması duygulu anlar yaşanmasına yol açtı. 8 Mart pastasının kesilmesinden sonra stantlar gezildi.

Suriyeli kadınlar tarafından Suriye’de yaşananların anlatıldığı resim sergisi ile açılan stantlar yoğun ilgi görü.
Kaynak: İHA