Suriyeli Kadın Öğretmenlerden Dünyaya '8 Mart' Mesajı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadın öğretmenler, 8 Mart'ta tüm dünyaya 'barış' çağrısı yaptı Öğretmenlerden Muhammed: 'Dünya ülkelerinin bu sorunla ilgilenmesi gerekiyor. Ne olur artık savaş bitsin, binlerce insan ülkesine hasret ölüyor' Zozan Halil: 'Dünyanın bu vahşete artık 'Dur' demesini bekliyoruz. Ülkemiz bombalarla yok oluyor, sesimize kulak versinler artık'

HALİL FİDAN - İç savaştan kaçarak sığındıkları Türkiye'de Suriyeli öğrencileri geleceğe hazırlayan kadın öğretmenler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tüm dünyaya 'barış' çağrısında bulundu.

Suriye'de devam eden savaş nedeniyle doğup büyüdükleri vatanlarını terk etmek zorunda kalan yüzlerce sığınmacı kadın öğretmen, Türkiye'de misafirler için açılan okullarda mesleklerini sürdürüyor.

Yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenlik yapabilmenin mutluluğunu yaşayan Suriyeli eğitimciler, öğrencilerinin geleceği için mücadele ediyor.

Türkiye'de sığınmacılara kucak açan kentlerin başında gelen ve 600 bin Suriyeliyi barındıran Şanlıurfa'da, 60 bin Suriyeli çocuk eğitiliyor. Çeşitli mahallelerde açılan 50'nin üzerinde okulda görev yapan Suriyeli kadın öğretmenler ise gurbette de olsa mesleklerini sürdürebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

- En büyük beklentisi ülkelerine barışın gelmesi

Sırrın Geçici Eğitim Merkezinde görev yapan 37 kadın öğretmenin '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'den en büyük beklentisi, ülkelerine barışın gelmesi, huzur içinde Suriye'de mesleklerini yapabilmek.

Deyrizor kentinden gelen sınıf öğretmeni Meysun Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce çatışmaların şiddetlenmesi üzerine eşi ve çocuklarıyla Türkiye'ye sığındıklarını belirtti.

Suriye'de 11 yıl boyunca mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını anlatan Muhammed, Türkiye'de de bunu yapabilme olanağı bulduğu için Allah'a şükrettiğini söyledi.

Doğup büyüdüğü toprakları çok özlediğini ve artık ülkesine dönmek isteğini dile getiren Meysun Muhammed, şunları dile getirdi:

'Bir yandan rejim güçleri, diğer yandan terör örgütleri ülkemizi yaşanmaz hale getirdiler. Biz de bu nedenle buradayız. 4 yıldır bu okulda öğretmenlik yapıyorum. Bu sayede 3 çocuğuma bakma imkanı da buluyorum. Türkiye'de ve özellikle Şanlıurfa'da çok sayıda çocuk var ve bunlar için Türk yetkililer okullar açtılar. Her geçen yıl okul mevcudumuz artıyor. Çocuklarımız bu sayede eğitimlerinden geri kalmıyorlar, Türkiye dünyada kimsenin yapamadığını yaptı. Biz artık bu belirsizlikten sıkıldık. Dünya ülkelerinin bu sorunla ilgilenmesi gerekiyor. Ne olur artık savaş bitsin, binlerce insan ülkesine hasret ölüyor. Bir an önce ülkemize dönmek için sürekli dua ediyoruz.'

- 'Sesimize kulak versinler artık'

Sınıf öğretmeni Zozan Halil de Halep'te 6 yıl öğretmenlik yaptığını, savaş nedeniyle de 2 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.

Başta gurbette olmanın getirdiği zorluklarla sıkıntılar yaşadığını ancak mesleğini yapmaya başladıktan sonra hayatının yeniden anlam kazandığını ifade eden Halil, şöyle devam etti:

'Şanlıurfa'da en güzel şekilde ağırlandık ve burada öğretmenlik yapma imkanı buldum. Çocuklarım da burada okula devam ediyor. Gurbetlik zor ama burada bu duyguyu hissetmiyoruz. Çocuklarımız için okullar açıldı evlatlarımız burada eğitim ve öğretimden geri kalmıyorlar. Tabii ki farklılıklar var ama çocukların mutlaka okula gitmesi gerekiyor. Onları yeri sınıflardır. Temennimiz bu çocukların geleceğinin yok olmaması. Zihinlerinde silahlar, çatışmalar ve ölümler kalmasın, en güzel şekilde büyüsünler istiyoruz. Bu sayede umudumuz kaybolmayacaktır. Dünyanın bu vahşete artık dur demesini bekliyoruz. Ülkemiz bombalarla yok oluyor, sesimize kulak versinler artık.'

Mesleğinin baharında ülkesinden koparılan İngilizce öğretmeni Nur Sadık (27) da bir buçuk yıl önce Deyrizor'dan Şanlıurfa'ya geldiğini ve burada ailesiyle hayatlarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Eğitim almasına rağmen ülkesinde çalışma imkanı bulamadığını belirten Sadık, 'Çocukluk hayalim öğretmenliği burada yapma imkanı buldum, onun için mutluyum ama insan ülkesini özlüyor. Savaş çok uzun sürdü ama insan umudunu kaybetmek istemiyor.' dedi.
Kaynak: AA