Suriye'deki Tutsak Kadınların 'Sesi' Olmaya Çalışıyor

Şam'da 10 ay tutuklu kaldıktan sonra 3 yıl önce sığındığı Gaziantep'te bir radyoda çalışan gazeteci Rüveyda Kenan, Suriye'deki tutsak hemcinslerinin özgürlüğüne kavuşmasını arzu ediyor Ülkesindeki tutuklu kadınlar için radyo programları yapan Kenan, açtığı sergiler ile de onların sesini duyurmaya çalışıyor Kenan: 'Şam'da 50 kadınla beraber hapis yattık. En zoru da çocukların bizimle beraber hapis yatmasıydı. Bu beni çok üzüyordu. En büyük dileğim kadınların ve çocukların hapisten çıkması'

FERİDE PELİN İNAL - Şam'da 10 ay tutuklu kaldıktan sonra 3 yıl önce ülkesini terk eden ve sığındığı Gaziantep'te bir radyoda çalışan gazeteci Rüveyda Kenan, bir dönem kader birliği yaptığı, ülkelerinde tutsak bulunan Suriyeli kadınların özgürlüğüne kavuşacağı günü umutla bekliyor.

Suriye'de bir süre cezaevinde kalan Kenan, 2014 yılında esir değişimiyle serbest kaldıktan sonra Türkiye'ye sığındı.

Cezaevinde kaldığı süre boyunca tanıdığı, halen tutuklu olan kadınların özellikle 8 Mart gibi kadınlar için çok anlamlı bir günde özgürlüğüne kavuşmasını arzulayan Kenan, radyo programları ve zaman zaman açtığı sergilerle, tutuklu Suriyeli kadınların sesi olmaya, yaşadıkları dramları anlatmaya çalışıyor.

Kenan, Suriye'de 10 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Tutuklandıktan sonraki 3 gün boyunca çok işkence gördüğünü anlatan Kenan, 'Gazeteci olduğum için tutuklandım. İlk 3 gün çok eziyet çektim. Sonra alışmaya başlıyorsun. Gizli işler yaptığımı düşünüyorlardı.' dedi.

Suriye'de 3 kez gözaltına alındığını aktaran Kenan, şunları kaydetti:

'Tutuklanmamın tek sebebi gazeteci olmamdı. 10 ay Şam'da 50 kadınla beraber hapis yattık. En zoru da çocukların bizimle beraber hapis yatmasıydı. Bu. beni çok üzüyordu. En büyük dileğim kadınların ve çocukların hapisten çıkması. Artık Suriye'nin özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Elimden geldiğince onların sıkıntılarını anlatmaya çalışıyorum. Burada bir radyoda çalışıyorum. Programlar yapıyorum. Kadınları anlatan sergiler açıyorum. Ben çıkmayı başardım ama orada kalan kadınlar hiç aklımdan çıkmıyor.'

- 'En çok acıyı kadınlar çekiyor'

Suriye'de herkesin büyük acılar yaşadığını ifade eden Kenan, 'Kadınlar çocuklarıyla beraber hapisteler. Erkekler öldü, gözaltına alındı, hapse atıldı. Kadınlar yalnız başına kaldı. En büyük acıyı onlar çekiyor ama yine de bu yaşananlar kadınları güçlendirdi, kendilerini keşfettiler. Suriye'ye yayınlar yapıyoruz ve oradan kadınlar bize ulaşıyor. Yaşadıklarını bizimle paylaşıyor. Suriye'nin ve hapisteki kadınların özgürlüğüne kavuşmasını istiyorum.' diye konuştu.
Kaynak: AA