Orta Doğu'dan Türk İlaçlarına Rağbet

CPhI İstanbul Marka Direktörü Dükkancı: 'Orta Doğu'dan ve Kuzey Afrika'dan Türkiye'den ilaç almak isteyen çok ciddi bir kitle var' 'Fuara girebilmek kayıt yaptıranlara baktığımızda Orta Doğu'dan katılanlar toplamın yüzde 50'sini oluşturuyor'.

CPhI İstanbul Marka Direktörü Mehmet Dükkancı, Orta Doğulu firmaların Türk ilaçlarının sergilendiği CPhI Fuarı'na ilgi gösterdiğini belirterek, 'Orta Doğu'dan ve Kuzey Afrika'dan Türkiye'den ilaç almak isteyen çok ciddi bir kitle var. Fuara girebilmek için 2 bin 500 kişi 80 ayrı ülkeden kayıt yaptırmış durumda. Kayıt yaptıranlara baktığımızda Orta Doğu'dan katılanlar bunun yüzde 50'sini oluşturuyor.' dedi.

Dükkancı, 8-10 Mart'ta ilaç profesyonellerini ağırlayacak CPhI İstanbul 2017 Fuarı'nın Türk ilaç sektörünün ihracatını artıracağını belirtti.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen CPhI İstanbul'un dünyada yapılan 20 CPhI Fuarı'ndan biri olduğunu aktaran Dükkancı, 'Fuar Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki ilaç ticaretini, ilaç üretimini desteklemek amacıyla düzenlenmiş bir organizasyondur. Fuarımıza Çin, Hindistan ve Avrupa ülkelerinden, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden katılımcılar var.' bilgilerini verdi.

- 'Türk firmaları ciddi bir atılım gösteriyorlar'

Türkiye'de 90'ın üzerinde ilaç üreticisi firma bulunduğunu belirten Dükkancı, şöyle konuştu:

'Türk ilaç sanayicilerinin üretimine destek sağlamak için makine, ambalaj, ham malzeme, ilaç etken malzemesinin ticaretini yapan firmalar Türk endüstrisine katkı sağlamak için fuara katılıyorlar. Fuarın bir diğer katılımcıları da Türk ilaç üreticileri… Türk ilaç sektörü özellikle son birkaç yılda ciddi büyüme gösteriyor. Örneğin geçen sene ilaç ihracatı yüzde 22 büyüme yakaladı.

Türk ilaç endüstrisinde gelişen bir ihracat var. Ciddi bir üretim kapasitesi var, eksik kapasitenin daha da doldurulabilmesi için ihracatın gelişmesi gerekiyor. Bu alanda da Türk firmaları ciddi bir atılım gösteriyorlar.'

- '7 farklı ülkeden 42 alım firması fuarı ziyaret edecek'

Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle 7 farklı ülkeden 42 alım firmasının fuarı ziyaret edeceğini söyleyerek, 'Firmalar arasında Makedonya'dan, Bulgaristan'dan, Kazakistan'dan, Afrika'dan gelen alıcılar var. Bir de bunun dışında, devletin resmi alım heyeti programının dışında şu ana kadar 2 bin 500'e yakın ziyaretçinin fuara kaydını gördük. Bunların bir kısmı geldi, iş anlaşmaları yapıyor. Bir kısmı da gelecek. Fuar bu yıl da ilaç ihracat buluşma noktası olacak.' ifadelerini kullandı.

- 'Türkiye'den ilaç almak isteyen çok ciddi bir kitle var'

Dükkancı, Orta Doğulu ilaç sektörü paydaşlarının CPhI İstanbul Fuarı'na gelerek ürün araştırması yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

'İlaç alıcısı kimdir? Ürdün'de veya Suriye'de veya Mısır'da veya Gana'da ilaç ticareti yapmak isteyen, Türkiye'deki firmaların uzun soluklu temsilciliğini yapmak isteyen bir kitle var. Bunlar bu fuara geliyorlar. Türk ilaç üreticileriyle tanışıyorlar, uzun soluklu bir iş birliğinin temelini atıyorlar.

İstatistiklere baktığımızda fuara girebilmek için 2 bin 500 kişi 80 ayrı ülkeden kayıt yaptırmış durumda. Kayıt yaptıranlara baktığımızda Orta Doğu'dan katılanlar toplamın yani 2 bin 500 kişinin yüzde 50'sini oluşturuyor. Yani bin 250 kişi Orta Doğu'nun farklı ülkelerinden fuarımızı ziyaret etmek için ön kaydını yapmış durumda.

Orta Doğu'dan ve Kuzey Afrika'dan Türkiye'den ilaç almak isteyen çok ciddi bir kitle var. Bu insanlar Türk ilaç üreticileriyle buluşmak için fuarımızı ziyarete geliyorlar.'

- CPhI Istanbul 2017

CPhI Istanbul 2017, UBM EMEA (İstanbul) tarafından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) desteği, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) resmi ortaklığı ve DEVA Holding’in elmas, BD Medical Pharma’nın altın ve Koçak Farma’nın gümüş sponsorluğunda düzenleniyor.

Türk İlaç ve Serum Sanayii, American Chemical Society, Shangai Acebright Pharma Group, Analitik Kimya ve MTM de CPhI İstanbul’un sponsorları arasında yer alıyor.

Kaynak: AA