Kritik görüşme sonrası ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'le görüştü.

Kritik görüşme sonrası ilk açıklama
Görüşmenin ardından açıklama yapan Alman Bakan, 'İki ülke de normalleşme istiyor' dedi. Çavuşoğlu görüşmenin ardından görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek Alman Bakan'la görüşmelerin devam edeceğini ve bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılacağını açıkladı.

Türk bakanların Almanya'da konuşma yaptığı etkinliklerin iptal edilmesi sonrası iki ülke arasında ilk üst düzey yüz yüze görüşme gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüştü.

Berlin'de bir otelde gerçekleşen görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

ÇAVUŞOĞLU: İLİŞKİLERİN KÖTÜ OLMASININ KİMSEYE FAYDASI YOKTUR
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşmenin ardından açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Alman Bakan'ın Türkiye'de ağırlanacağını ve toplantıların devam edeceğini belirtti.
Çavuşoğlu, 'Almanya'yla ilişkilerimizin kötü olmasının kimseye faydası yoktur. Ama Türkiye'ye yönelik sistematik karalama kampanyası, Cumhurbaşkanımıza yönelik ifadeler, PKK'nın Almanya'da serbestçe hareket etmesi konusundaki düşüncelerimizi yerine getirdik. Dostum Gabriel de düşüncelerini söyledi. Bundan sonra yeniden bir araya geleceğiz Alman Bakan'ı Türkiye'de ağırlayacağız. Türkiye ve Almanya birbirine ihtiyaç duyan iki ülkedir. Biz dost olarak yola devam etme kanaatindeyiz ama Almanya da bu konuda kararını vermeli. Sigmar Gabriel kendi evine bizi davet etti. Bize bir kitap hediye etti o kitapta Türklerin ve Almanların Almanya'yı nasıl inşa ettiğini gösteren fotoğraflar vardı.

PKK ve FETO üyelerinin de Almanya'da serbestçe hareket etmesinin önüne geçilmelidir. Bugünkü görüşmemiz her açıdan faydalı oldu. Biz diyaloğun böyle devam etmesini istiyoruz. Önümüzdeki dönemde hangi bakanımızın Almanya'da nasıl hareket edeceğinin programınını teslim ettik. Hayırcılar her türlü faaliyetlerde bulunuyor ama evet için kampanya yapmak isteyenler engelleniyor. Biz hiçbir zaman Almanya'daki seçimlerde taraf tutmadık.

Almanya da Türkiye'deki hassas bir referandum sürecinde taraf tutmamalıdır. Herhangi bir yöne meyil göstermemelidir. Çünkü bu bizim içişlerimizdir' ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Deniz Yücel'in ne zaman serbest bırakılacağı sorusuna ise, 'Bu adaletin ve hukuk sisteminin vereceği bir karardır. Siyasi bir karar değildir' şeklinde yanıt verdi.

ALMAN BAKAN: GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRMELİYİZ
Görüşme sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den açıklama geldi. Gabriel, 'İki ülke de normalleşme istiyor. Görüş ayrılıkları çok olsa da görüşmeleri sürdürmeliyiz' dedi.
Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan ise henüz bir açıklama gelmedi.

ÇAVUŞOĞLU DÜN AKŞAM HAMBURG'DA KONUŞTU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Berlin'de kalacağı otelin önünde gurbetçiler tarafından karşılandı.

Ellerinde Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ve Türkiye'ye destek sloganları attı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da gurbetçilere hitaben kısa bir konuşma yaptı.

İKİ BAKAN TURİZM FUARINA KATILACAK
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının ardından Berlin'deki Uluslararası Turizm Borsası Fuarı'na da katılacak.