KOSGEB Kredileri Piyasaya Can Suyu Oldu

Mart ayı başı itibarıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan faizsiz KOSGEB kredileri, piyasaya ilk olumlu etkilerini göstermeye başlarken, işletmelerin büyüklüğüne göre 20 bin ile 50 bin TL arasında değişen tutarlarda kullandırılan krediler, ciddi nakit sıkışıklığı yaşayan piyasaya adeta can suyu oldu.

KOSGEB Kredileri Piyasaya Can Suyu Oldu
Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD) Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, sektörde üretim yapan 5 bine yakın KOBİ’nin büyük çoğunluğunun bu imkandan yararlandığını belirterek, ülke genelinde 460 bin 167 işletmeye toplam 11 miyar TL ödeme yapılacak olmasının piyasayı rahatlatıcı etki yarattığını söyledi.



Pek çok firmanın bu kredileri alarak ertelediği ödemeleri yapma imkanına kavuştuğuna dikkat çeken Kebir, "Piyasada ciddi bir nakit sıkışıklığı yaşanıyordu. Firmalarımız iş yaptığı müşterilerine ödemelerini geciktirmek zorunda kalıyordu. Yanı sıra personel maaşları, sabit giderler, vergi ve sigorta gibi pek çok kalemde ödemeler gecikiyordu. Devletimizin KOSGEB kanalıyla oluşturduğu bu imkan, ilk yılı ödemesiz, iki yılı da eşit taksitte faizsiz ödemeli yapısıyla firmalarımıza çok önemli bir avantaj sağladı. Devlet, babalığını gösterdi ve piyasaya 11 milyar lirayı aşan bir nakit para enjekte etti. Şimdi sıra işletmelerde. Çok akıllıca bir iş yapıldı. Bu kredilerin bir bölümü zaten gecikmiş vergi ve sigorta borçlarının ödemelerinde kullanılacak. Yani yine devletin kasasına girecek. Böylelikle hem piyasalar moral ve motivasyon olarak canlandı, hem de çarklar hızlandı.” dedi.



"Devlet görevini yaptı"

İç piyasanın referandum süreci ile birlikte aralık ayından itibaren dikkat çeken bir durgunluğa girdiğini kaydeden AKGİAD Başkanı Volkan Kebir, Sicil Affı, Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) uygulaması ve son olarak KOSGEB’in sıfır faizli kredi uygulaması ile daha da canlanacağını umduklarını söyledi.

Kebir, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Pek çok kez ifade ettiğimiz gibi piyasada iş de var proje de; ancak işletmelerimiz finansman kaynağına ulaşmada sıkıntı yaşıyorsa, elindeki işi yapmak için de çekingen davranıyor ve pazar kaybına uğruyor. O firma iş alacak, proje yapacak, finansman kaynağına rahat ulaşacak, tahsilatını yapacak, bankaya borcunu ödeyecek, devletine ve çalışanlarına olan yükümlülüklerini yerine getirecek. Bu çark hızlandıkça daha çok işçi istihdam etmeye başlayacak. Kimsenin sihirli değnek aramasına gerek yok. Bu süreci atlatmanın ilk aşaması, işletmelerin finansman kaynağına erişimini kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Devlet, bu konuda elindeki araçları kullanarak, yapması gerekeni yaptı. Şimdi iş firmalarımıza düşüyor."
Kaynak: İHA