KOBİ'lerde Enerji Verimli Motorları Teşvik Projesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) enerji verimli motorların teşvik edilmesine yönelik bir proje geliştirildiği bildirildi.

UNDP'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 35'inin sanayi sektöründe gerçekleştiği ve sanayide büyük ölçüde enerji verimli olmayan elektrik motorlarının kullanıldığı belirtildi.

Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ve UNDP iş birliğinde Küresel Çevre Fonu'nun finansal destek sağladığı KOBİ'lerde enerji verimli motorların teşvik edilmesine yönelik bir proje başlatıldığı ifade edildi.

Açıklamada, KOBİ'lerde enerji verimli motorların teşvik edilmesi projesinin, Türkiye'nin 2023'e kadar Enerji Verimliliği Kanunu ve 10. Kalkınma Planı'nda yer alan sanayide enerji verimliliğinin artırılması hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacağı kaydedildi.

Proje ile KOBİ'lerde kullanılan elektrik motorlarında enerji verimliliğine yönelik piyasa dönüşümünü sağlanması ve sanayide enerji verimliliği alanında ilave yatırımların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Piyasada işler halde 15 milyon elektrik motoru bulunduğunun belirtildiği açıklamada, projenin hayata geçmesiyle enerji verimliliği mevzuat çerçevesinin geliştirileceği, KOBİ'lerin enerji verimli motor yatırımları için finansmana erişiminin sağlanacağı ve enerji verimli motorların faydaları konusunda farkındalığın artırılacağı belirtildi.

Kaynak: AA