Karaman'da İşçi Kadınlar Sağlık Taramasından Geçti

Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), bir bisküvi fabrikasında çalışan kadınlara ücretsiz rahim ağzı kanseri ve meme kanseri taraması yaptı.

Karaman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin, yaptığı açıklamada, yapılan bu çalışmaların tek hedefinin kanseri önleyebilmek ve erken tanı ile yaşam kalitesini yükseltebilmek olduğunu söyledi.

Karaman’da yıl ortasına kadar Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikalarda işçi kadınlara yönelik ücretsiz kanser taramaları yapılacağını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

'8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ilimizde Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan ve iş yoğunluğu nedeniyle kanser taramalarına gelme fırsatı bulamayan kadınlarımız için bu önemli günde mobil kanser tarama aracımız ile fabrikalarda kanser taramalarına başladık. Burada 30 - 65 yaş arasında serviks kanseri ve 50-69 yaş arasında meme kanseri riski taşıyan kadınlarımızdan momografi çekimlerimizi, EBV numunelerimizi alıyoruz. Gaitada Gizli Kan testlerimizi yapılıyoruz. Amacımız erken tanıyı sağlayabilmek. Bu anlamda vatandaşlarımızı en erken seviyede varsa hastalıkları ileri dönemlere ulaşmadan sıkıntılarını gidermek istiyoruz. Bu çalışmalarımızı yıl ortasına kadar tamamlamayı hedefliyoruz.'

Bu arada, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, iletişim, ergen sağlığı gibi konularda kadınların ihtiyaç duyduğu gerekli desteği alabilmesini sağlamak için Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Sağlık Yaşam Aracı ile görevlendirilen psikolog ve sosyal çalışmacılarla işçi kadınlara bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

Kaynak: AA