İhracatçı İş Kadınları, 8 Mart'ı 9 Bin Kilometre Uzaklıkta Kutladı

Dünya’nın dört bir tarafında Türkiye’ye daha fazla döviz kazandırmak için çaba gösteren kadınlar, yılın büyük bölümünü yurt dışında geçirirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de iş kadınları, Çin’deki Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ve Japonya’daki Foodex Gıda Fuarına katıldı.

İhracatçı İş Kadınları, 8 Mart'ı 9 Bin Kilometre Uzaklıkta Kutladı
Ege İhracatçı Birliklerinin Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirdiği Çin’deki Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ve Japonya’daki Foodex Gıda Fuarı’na katılan Türk ihracatçı kadınlar, Türkiye’den binlerce kilometre uzakta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü karşıladı. Dünya’nın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarı olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na Türkiye’den katılan 130 firmadaki kadın ihracatçılar, yabancılara yaptıkları faaliyetlerini tanıttı. EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye’den katılan 69 Türk doğaltaş firmasının yetkilisi ve görevlisi tüm kadınlara çiçek vererek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Aroma Meyve Suları Dış Ticaret Müdürü Leyla Aydın Yüksel, Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Dış Ticaret Müdürü Nur Sorguç gibi isimler işini aşkla yaparken, Sorguç, "Türk ürünleri dünyanın neresindeyse Türk kadınları oradayız. Bayanlar pozitif enerjisi ile dünya pazarlarında empati kurarak daha etkili iletişim sağlıyor” diyerek kadınların ihracattaki başarısını özetledi. Foodex Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştiren ve Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarını organize eden Ege İhracatçı Birlikleri ekibi de tamamen kadınlardan oluştu. Ege İhracatçı Birlikleri Şube Müdürü Serap Ünal, Şef Özlem Vural Gökkan ve Memur Gözde Sıdal Küçük, Ege İhracatçı Birlikleri ekibinde ise Şef Esra Sayın ve Uzman Eda Biricik organizasyonun sorunsuzca gerçekleştirilmesi için her şeyi düşündü.

120 maden mühendisi arasında mesleğini yapan tek kadın o oldu

Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarında Türkiye’nin doğaltaş ihracatını arttırma çabası içinde olan isimlerden birisi de İlan Madencilik San. Tic. A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ülker Acar oldu. Sektörde 20 yılı geride bırakan Acar, "Üniversitede 120 kişilik sınıfta 5 kadından biriydim. Mesleğini sürdüren tek kadınım. Ağabeyim Jeoloji Mühendisiydi bilerek ve isteyerek maden mühendisliğini seçtim. Taşa dokunmayı sevmeyen bu işi yapamaz. Sahada olmak üretirken, satarken, taşa dokunmak önemli. Sahada olmayı, ofis dışında çalışmayı seviyorum” diye konuştu.

İvme Mermer Madencilik İhracat Müdürü Hümeyra Bayramoğlu da, maden mühendisi başarılı kadınlar arasında yer aldı. Çin’de Türkiye’ye döviz kazandırmak için çabalayan Bayramoğlu, "Mesleğini kesintisiz sürdüren tek kadın oldum. Sektörde 10. Yılım Master bitiminde mermer sektöründen iş teklifi aldım ve o zamandan beri severek sektörde aynı firmada çalışıyorum. Taşı dokuyu renkleri farklı ülkelerde bulunmayı farklı bakış açılarını tanımayı ve mesleğini yapabilmeyi seviyorum. Sektörde daha fazla kadın olması iletişim kalitesini yükseltecektir. Kontrol ve satış gibi firmanın dışarı ile ilişkili olduğu pozisyonlarda kadınların olması alıcıların firmalarla iletişimini olumlu etkiliyor" diyerek iş hayatına kadınların pozitif katkılarını özetledi.

’Kadın İhracatçılar Meclisi’ geliyor

Öte yandan Ege İhracatçı Birlikleri, kadın ihracatçıları bir çatı altında buluşturmak için harekete geçti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, toplumda refahın ve sosyal adaletin artması için kadınların her alanda üretime ve yönetime katılmasının zorunlu olduğunu, bu amaçla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde ’Kadın İhracatçılar Meclisi’ benzeri bir yapının kurulması için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Ünlütürk, “Ege İhracatçı Birliklerinde destek hizmetlerle birlikte 120 çalışanımız var. Çalışanlarımızın 60 tanesi kadın. EİB istihdamda kadın-erkek eşitliğini sağlamış durumda. Türkiye genelinde de benzer bir tablonun oluşması en büyük temennimiz” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA