Havacı Kadınlar Eskişehir'de Buluştu

Havacılık sektörünün ilham kaynağı kadın liderlerin tecrübe ve tavsiyelerini kız öğrencilerle paylaştığı “TEI Havacı Kadınlar Buluşması” Eskişehir’de gerçekleştirildi.

Havacı Kadınlar Eskişehir'de Buluştu
Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi’nde yapılan buluşmaya, Eskişehir’de okuyan çok sayıda liseli kız öğrenci katıldı.

Buluşmada, Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Aybike Molbay, Türk Hava Yolları (THY) A320 ikinci pilotu Gökçe Kübra Yıldırım, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Melike Nikbay ve TEI Motor Bakım Onarım Müdürü Pınar Günaydın yer aldı.

"Her zaman aklımda bir pilotluk vardı"

Kız öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği A320 ikinci pilotu Gökçe Kübra Yıldırım, pilot olabilmek için yaptığı çalışmalardan bahsetti. Aklında her zaman bir pilotluk mesleğinin yer aldığını aktaran Yıldırım, "Şuan belki dinlerken böyle çok mantıklı gelmiyor olabilir ya da ’Evet doğru ben bunu yapmalıyım’ demiyor olabilirsiniz ama ne istediğinizi çok iyi bilmeniz ve o yönde devam etmeniz gerekiyor. Ben mühendisliği çok istiyordum. Çok isteyerek seçtim ve isteyerek okudum aslında. Ama ikinci sınıfta Türk Hava Yolları teknikte, Elektrik Elektronik bölümünde staj yapmaya başladım. O sırada kaptanlarımız geliyordu, uçakların içine giriyoruz, çok güzel görünüyor her şey. Başvurabileceğimi söylediler. Pilot olarak da alıyorlar, ’Eğitim parası da vermiyorsun onar eğitiyor seni’ denildi. Çok hoşuma gitti aslında bu düşünce. Her zaman aklımda bir pilotluk vardı" dedi.



"2,5 yıldır aktif bir şekilde uçuyorum"

Aktif olarak 2,5 senedir uçuşlar gerçekleştirdiğinden bahseden Gökçe Kübra Yıldırım, mesleğini sevdiğini ve mutlu olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Mezun olduktan sonra Türk Hava Yolları, akademiyi her zaman açmıyordu. İki senede bir açıyordu. Akademiyi denemek istedim. Aynı zamanda mastır da yapayım, iş teklifi de aldığım için çalışmaya da başladım. Aslında sivil hayatta özel şirketlerde nasıl çalışmam gerektiğini de görmüş oldum. Bu yüzden en azından kendi açımdan diyebiliyorum ki, ’Evet ben doğru bir tercih yapmışım.’ Çünkü kendi açımdan pilotluk çok güzel diyebilirim ama mutsuz olan arkadaşım da var her konuda olduğu gibi. Doktor olabiliyor ama mutlu olamıyor. Tercih meselesi olan durumlar var. 2012’de girdikten sonra özel şirkette de çalıştığım için, şuan yaklaşık 2 buçuk yıldır aktif bir şekilde uçuyorum. Ben kendi adıma çok mutluyum" şeklinde konuştu.



"’Ona torpil geçiliyor’ diyen olaylar çok oldu"

Türk Hava Yolları’nda çalışan kadın pilotların sayısı hakkında da bilgiler veren başarılı pilot, "Türk Hava Yolları’nda yaklaşık 4 bin 150 pilot var. Bunların 88 tanesi bayan pilot. Yüzde 2 oranına denk geliyor yaklaşık olarak. Normalde eğitimde de tek bayandım. Çok cinsiyetçi olmak istemiyorum ama, bayanın başarısını sevmeyen insanlar vardı. Ben bir şeyi ilk bitirince bundan mutsuz olup bununla alakalı şikayette bulunan, ‘Ona torpil geçiliyor’ diyen olaylar çok oldu. Birazcık sabretmeniz gerekiyor" diye konuştu.



"Bazen sınıfta tek kızdım"

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Melike Nikbay ise, öğrencilik hayatından bahsetti. Sınıfta tek kızın kendisi olduğunu belirten Nikbay, şöyle konuştu:

"Bazen sınıfta tek kızdım. Bazen birkaç kız oluyorduk. Ama hep severek; mekanik konulara, fizik, matematik konularına çok ilgim vardı. Hep severek okudum. Hatta ikinci üçüncü sınıftan sonra, meslek derslerine yöneldikten sonra daha da çok severek tamamladım. Bunlar hep gurur kaynağı bizim için. Ülkemizde bu gibi uluslararası ortamlarda azimle, çalışkanlıkla ve elimizden gelenin en iyisini yaparak temsil edebiliyor olmak bizim için bir gurur kaynağı."

Konuşmaların ardından konuşmacılara plaket ve çiçek takdim edildi. Konferansa katılan kız öğrenciler ise, meraklarının arttığını ve havacılık konusunun meslek tercihlerinde yer alacağını söylediler.
Kaynak: İHA