Fransa Sarayı'nda 8 Mart Resepsiyonu

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Buchwalter: 'Kadının erkeğin geleceği olduğuna ve kadın hakları konusunun tüm dünyayı ilgilendirmesi gerektiğine inanıyorum. Kadın haklarını desteklemek ve bunun için seferber olmak erkeklere de düşen bir görevdir, herkese düşen bir görevdir. Haksızlığa uğrayan, mücadele veren tüm kadınların yanındayız' KARAD Başkanı Şenocak: '(Ordu'da Kadınlara Yönelik Kırsal ve Toplumsal Kalkınma Projesi) Fransa, projemize destek olmayı kabul ederek, Karadenizli çiftçi kadınlar için bir umut kaynağı oldu. Fransa ile çiftçi kadınlara yönelik başlattığımız bu projede Ordu pilot il olarak seçildi. Bu aslında bütün Karadeniz hatta Türkiye'ye örnek olacak bir kırsal kalkınma projesi'

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, kadının erkeğin geleceği olduğuna ve kadın hakları konusunun tüm dünyayı ilgilendirmesi gerektiğine inandığını belirterek, 'Kadın haklarını desteklemek ve bunun için seferber olmak erkeklere de düşen bir görevdir, herkese düşen bir görevdir. Haksızlığa uğrayan, mücadele veren tüm kadınların yanındayız.' dedi.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Beyoğlu'ndaki Fransa Sarayı'nda resepsiyon düzenledi.

Resepsiyon, Bursa'dan Ankara'ya, Kadınlar Günü kutlamasına giderken, trafik kazasında hayatını kaybeden kadınlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Başkonsolos Buchwalter, kadınları, Toprağın Kadınları Vakfı ve Yves Rocher ile birlikte düzenledikleri geleneksel davette ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadının erkeğin geleceği olduğuna ve kadın hakları konusunun tüm dünyayı ilgilendirmesi gerektiğine inandığını aktaran Buchwalter, 'Kadın haklarını desteklemek ve bunun için seferber olmak erkeklere de düşen bir görevdir, herkese düşen bir görevdir. Haksızlığa uğrayan, mücadele veren tüm kadınların yanındayız. Halide Edip Adıvar'ın dediği gibi, 'Gece, en karanlık ve ebedi göründüğü zaman, gün ışığı en yakındır. Her gecenin bir sabahı vardır.' Bir de hiçbir şeyin, hiçbir zaman, tam olarak kazanılmış olmadığına inanıyorum. Fransız diplomasisi için, kadın haklarına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlamak, öncelikli bir konudur. Hedefimiz, uluslararası yardımlarımızın yarısının, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunmasıdır.' diye konuştu.

Buchwalter, Türkiye'deki Fransız yetkililer olarak, gerek kültür, gerekse iş birliği alanlarında yürüttükleri çalışmalarda, kadın konusuna öncelik verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Fransız Kalkınma Ajansı'nın (AFD) Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile iş birliği içinde, kadın istihdam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan bir proje başlattı. Ayrıca, AFD ve Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği Ekonomi Servisi, kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemeye yönelik bir pilot projenin incelenmesini yürütüyorlar.'

- 'Kadınlar aslıda toplumun temel taşıdır'

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (KARAD) Başkanı Naciye Selin Şenocak da kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak, Buchwalter'in dile getirdiği Ordu'da Kadınlara Yönelik Kırsal ve Toplumsal Kalkınma Projesi hakkında şu bilgileri verdi:

'Kadınlar aslında toplumun temel taşıdır. Kadınlar çocukları eğiterek aslında bir toplumu eğitmektedirler. Karadenizli çiftçi hanımları temsilen bu gece buradayım. Fransa, projemize destek olmayı kabul ederek, Karadenizli çiftçi kadınlar için bir umut kaynağı oldu. Fransa ile çiftçi kadınlara yönelik başlattığımız bu projede Ordu pilot il olarak seçildi. Bu, aslında bütün Karadeniz hatta Türkiye'ye örnek olacak bir kırsal kalkınma projesi. Bir inovasyon merkezi kurulacak. Bu projeye en büyük desteği Fransa Tarım ve Milli Eğitim bakanlıkları, Fransa Büyükelçiliği ve Ordu Valiliği verdi. Bu desteklerle projeyi başlattık. Karadeniz'deki çiftçi kadınların kaybolmuş olan umutlarını bu projeyle yeniden yeşertmeyi amaçlıyoruz.'

Gecede, Yves-Rocher Vakfı Başkanı Claude Fromageot ve Türkiye Genel Müdürü Elif Berker de Toprağın Kadınları Vakfı Projesi kapsamında, Denizli, Kocaeli ve İstanbul'dan seçilen üç proje sahibi kadına ödüllerini takdim etti.

Kaynak: AA