Fas'ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Faslı tarım işçisi Mansura: 'Dünya Kadınlar Günü'ymüş ama biz burada zor şartlarda rızkımız için çalışıyoruz'.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Fas'ın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle kutlanırken, Faslı kadın tarım işçileri zor şartlarda çalışmaya devam ediyor.

Fas’ın Kenitra kenti kırsalında bulunan çilek tarlalarında çalışan kadın tarım işçileri, Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle kendilerini ziyarete gelen Uluslararası Kenitra Çilek Festivali heyetiyle bir araya geldi.

Çilek tarlasında tarım işçilerini ziyaret eden heyet, tarım işçisi kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak birer gül hediye etti.

AA muhabirine konuşan 30 yaşlarındaki tarım işçisi Mansura, “Bizim Dünya Kadınlar Günü'nden haberimiz yok. Her gün yaklaşık 10 kilometre yürüyerek çilek tarlalarına gelip çalışıyoruz. Bugünün kadınlar günü olduğunu söyleyip bize gül verdiler. Dünya Kadınlar Günü'ymüş ama biz burada zor şartlarda rızkımız için çalışıyoruz.” dedi.

Tarım işçilerinden 18 yaşındaki Hatice, “Tarlada çalışmak için okulu bıraktım. Her gün sabah saat sekizde tarlada iş başı yapmak için erkenden evden çıkıyorum. Yerleşim yerleri buraya uzak. Öğlen saatlerinde bir saat yemek molası verdikten sonra akşam saat beşe kadar çalışıyoruz.” diye konuştu.

Bu yıl 7. Uluslararası Kenitra Çilek Festivali'ni düzenleyen heyetin başkanlığını yapan Abdulkerim Numan, “Ülkenin çilek üretimiyle ön plana çıkan bu bölgesinde her yıl çilek festivali düzenliyoruz. Bu yıl Dünya Kadınlar Günü'ne denk geldiği için kadın tarım işçilerini ziyaret ederek onlara şükranlarımızı iletmek istedik.” ifadelerini kullandı.

Fas’ta tarım işçilerinin yüzde 70’inin kadınlardan oluştuğuna dikkati çeken Numan, “Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında büyük önem taşıyan çileğin, ülkemizdeki yıllık üretimi yaklaşık 200 bin ton. Bu üretimin yüzde 80’i Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor.” dedi.

Bölge halkının geçimini tarım ürünleriyle sağladığı Kenitra’da, her yıl mart ayında Uluslararası Çilek Festivali düzenleniyor. Bu yıl yedincisi düzenlenen festival kapsamında birçok etkinlik yapılıyor.
Kaynak: AA