Esnaf Ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Kemal Erçalık'tan Girişimcilik Haftası Mesajı

Esnaf ve Sanatkarlar Dernek Başkanı Kemal Erçalık, "Ülkelerin kalkınması ve gelişmişliği ile birebir ilgili Girişimcilik Haftası iş dünyasını ve iş adamlarının topluma daha yakından tanıtmak ve özellikle gençleri girişimciliğe özendirmek için önemli bir fırsattır" dedi.

"Bugün ülkemizin ihtiyacı olan sürdürülebilir bir ekonomi için iş kurma kabiliyetine sahip girişimcilere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır" diyen Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Erçalık, "Özellikle son dönemde işsizlik ve enflasyon oranlarının çift haneli rakamlara çıkması ülkemizde sürdürülebilir bir girişimcilik politikasının uygulanmasını elzem kılmaktadır. Hükümetimizin bu alanda uyguladığı destekler ve teşvikler çok önemli, ancak yetersizdir. Kalıcı istihdamın artırılması geçici kanun ya da teşvikler ile değil ancak yeni iş imkanları yaratılarak gerçekleştirilebilir. Bu durum girişimcilik kavramının önemini daha da fazla artırmaktadır" ifadesinde bulundu.

Erçalık, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar derneği olarak hükümetimizin bu alanda yaptıkları çalışmaları çok olumlu buluyoruz. Son dönemde ahilik sandığının kurulması ve verilen faizsiz krediler gençlerimizi yeni iş kurmaları konusunda cesaretlendirecektir. Bizde Esder olarak taşın altına elimizi koyarak yeni iş açma konusunda sıkıntı çeken bütün gençlerimize destek oluyor özellikle derneğimizde gönüllü görev yapan uzmanlarımızla, süreçler konusunda bilgilendirerek iş planlarının geliştirilmesini sağlıyoruz. 2016 yılı içerisinde derneğimizde yaptığımız girişimcilik kurslarından 300 kişi mezun olmuş bunlardan en az 100 tanesi işletmesini açarak ekonomimize katkı sağlamışlardır. 2017 yılı içerisinde ise İçişleri Bakanlığı tarafından kadınların girişimciliğinin artırılması için hazırladığımız projemiz destelenmiş konuyla ilgili çalışmalarımız ise takdir görmüştür. Bu projemiz kapsamında ise 60 kadın girişimcimize eğitim düzenlenerek sertifika verilmesi hadeflenmiştir.

Kadın girişimciler diğer kadınlara göre daha fazla risk aldıkları için girişimci kadınların kendi hayatlarını kontrol etmede daha kararlı ve daha istekli olduğunu söyleyebiliriz. Sadece kendi işletmelerini kurup, organize etmezler; aynı zamanda kendi kariyerlerini, yenilikçilik, yaratıcılık, vizyon ve ileri görüşlülük özellikleri ile en güzel şekilde planlarlar. Şirketlerini daha bütün olarak yönetebilme özelliğine sahip oldukları için yöneticilik konusunda daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. İş yaşamlarındaki fırsatları en iyi şekilde değerlendiren, girişim için bir ön koşul olan sermayeyi bir araya getirme yeteneğine sahiptiler. Aile ve sosyal yaşamlarında da başarılı olan girişimci kadınlar; piyasa ekonomisini en güzel şekilde analiz ettikten sonra nakde dönüşebilecek mal ve hizmet satışına başlayan kadınlardır.

2016/9666 sayılı resmi gazetede yayınlanan karar kapsamında 30 yaşın altındaki genç girişimcilere Esnaf ve Kredi kooperatifince kefil olunarak Halk Bankası tarafından verilecek olan 100.000 Tl lik faizsiz kredide hükümetimiz tarafından sağlanan çok önemli bir destektir. Genç girişimcilerimizde bu kredi ile nakit sermaye ihtiyaçlarını karşılayarak kendi iş yerleri ile ekonomimize katkı sağlayabilirler.

Girişimcilik kültürünün artırılması sadece devlet destekleri ve hibeleri ile artırılacak bir konu değildir. Bu alanda medeni cesaret göstererek kendi işini açmak isteyen gençlerimize vatan sevgisinin gereği toplumun her üyesinin teşvik ve motive anlamında yardımcı olunması cesaret kırıcı davranışlardan uzak durulması gerekmektedir. Bu konuda herkesin üstüne düşen görevi yapmasını ümit ederek bütün girişimcilerimizin girişimcilik haftasını tebrik ediyoruz."
Kaynak: İHA