'Dört Duvar Arasındaki Siyah Beyaz Hayatların Rengarenk Dünyası'

Kars'ta, ceza infaz kurumundaki bazı hükümlü ve tutukluların yaptıkları el işi ürünlerle 'Dört duvar arasındaki siyah beyaz hayatların rengarenk dünyası' adlı sergi açıldı Vali Doğan: 'Sergide, tutuklu ve hükümlü bayan, erkek kardeşlerimizin yaptığı el emeği göz nuru çok güzel eserler var' Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş: 'Bu sergideki eserlerin hiçbirinde FETÖ tutuklularının emeği yoktur, adli hükümlülerimizin emeği vardır'.

Kars'ta, ceza infaz kurumundaki bazı hükümlü ve tutukluların yaptıkları el işi ürünler, 'Dört duvar arasındaki siyah beyaz hayatların rengarenk dünyası' başlığıyla sergilendi.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Kars T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda düzenlenen ahşap boyama, mis sabunculuk ve taş oymacılığı kurslarına katılan, aralarında kadınların da olduğu tutuklu ve hükümlüler, çeşitli el sanatı ürünler hazırladı.

El işi ürünler, Başsavcılığın girişimleri ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı'nda sergilenmeye başlandı.

'Dört duvar arasında siyah beyaz hayatların rengarenk dünyası' el sanatları sergisinin açılışını, Kars Valisi Rahmi Doğan, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kars Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Saffet Murat Kasapoğlu, kurdele keserek gerçekleştirdi.

Vali Doğan, yaptığı konuşmada, serginin yapıldığı tarihi konağın kentin önemli eserlerinden olduğunu ve kısa süre önce restore edildiğini belirterek, 'Sayın Başbakan Binali Yıldırım ilimizi ziyaret edecek, bu ziyaret çerçevesinde ay sonunda bu konağın resmi açılışını da gerçekleştireceğiz.' dedi.

Cezaevindeki hükümlü ve tutukluların el emeğiyle güzel eserler ortaya çıkardığını aktaran Doğan, 'Sergide, tutuklu ve hükümlü bayan, erkek kardeşlerimizin yaptığı el emeği göz nuru çok güzel eserler var. Yarından sonra bunların satışı yapılacak.' diye konuştu.

Doğan, eserlerde Kars'ın tarihi mekanlarının da işlendiğine dikkat çekerek, 'Hem ilimizi temsil elden tarihi ve kültürel değerleri yaptılar hem de herkesin kullanabileceği el işi ürünler var. Bunlardan satın alarak o kardeşlerimize destek verip moral olabiliriz. İlimizin tanıtımına katkı sağlayan eserler de yaptılar. İnşallah daha güzel eserlerle karşımıza çıkarlar, kendilerine destek vereceğiz.' ifadesini kullandı.

- 'Eserlerin çoğunu kadın hükümlüler yaptı'

Kars Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş da sergideki eserlerin çoğunluğunun kadın hükümlülerce yapıldığını ifade ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Tutuklu ve hükümlülerin uzun çalışmalarıyla bu eserlerin ortaya çıktığını dile getiren Durmuş, 'Kapalı ve Açık cezaevindeki arkadaşlar yaklaşık 6 aydır çalışmaktadırlar. FETÖ dosyalarından dolayı cezaevinde kalanların çoğunluğunu FETÖ'den gelenler oluşturuyor. Bu sergideki eserlerin hiçbirinde FETÖ tutuklularının emeği yoktur, adli hükümlülerimizin emeği vardır.' dedi.

Durmuş, emeği geçenlere teşekkür ederek, 'Kars'ın ihtiyacı olan tarihi yerlerle ilgili bir çalışma yapılmasını istedik, güzel çalışmalar ortaya çıktı. Yeni ve güzel çalışmalar gelecek. Cezaevi koşulları zordur, oradaki tutuklu ve hükümlüleri hayata alıştırmak gerekir. Kafalarını dağıtmaları gerekir, bu çalışma da onlar için güzel oldu ve maddi karşılığını alacaklar.' şeklinde konuştu.

Vali Doğan ve beraberindekiler daha sonra, sergiyi gezip eserler hakkında bilgi aldı.

Sergi, 10 Mart Cuma gününe kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA