Çankırı'da Halk Bilimi Araştırma Komisyonu Kuruldu

Çankırı Belediyesi, Çankırı’ya ait somut ve somut olmayan yöresel kültürün araştırılması için Halk Bilimi Araştırma Komisyonu oluşturdu. Yerel araştırmacıların yanı sıra alanlarında uzman kişilerin ve akademisyenlerin bulunduğu komisyonun çalışmalara başlangıç noktası Eldivan ilçesi olacak.

Çankırı'da Halk Bilimi Araştırma Komisyonu Kuruldu
Ön hazırlık toplantılarını gerçekleştiren Komisyon, Çankırı’ya ait halk kültürü konusunda bilimsel araştırmalar yürüterek arşiv ve derleme çalışmaları gerçekleştirecek. Çankırı merkez ve taşrada yaşayan insanların hayatlarının bir parçası haline gelen maddi ve manevi bütün kültür öğelerini araştıracak. Belirli bir sistematik çerçevede Çankırı ve halk yararına gerçekleştirilecek çalışmalarda; halk mimarisi, halk ekonomisi, beslenme kültürü, geleneksek halk sanatları, giyim - kuşam süslenme, halk botaniği, günlük yaşam, doğum, çocukluk çağı uygulamaları, sünnet, askerlik, evlenme, ölüm, bayramlar, kutlamalar, özel günler, inanışlar, halk edebiyatı, halk tiyatrosu, halk müziği, halk oyunları, çocuk oyunları ve oyuncakları, halk eğlenceleri ve sporları gibi maddi ve manevi alandaki kültürel ürünler araştırılacak.

Toplanan bütün materyaller ve dokumanlar, düzenli bir biçimde sınıflandırılarak derleme çalışmaları ile birlikte halkın hizmetine ve bilgisine sunulacak.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Elde edilen kayıtlar Çankırımızı ve insanımızı kendine özgü yönleri ile yeniden analiz etmemizi sağlarken geçmişimizi de daha iyi yorumlamamıza yardımcı olacak. İnanıyorum ki, uzun sürecek çalışmaların ardından ortaya çıkan derlememiz birçok insanın başvuracağı ana kaynak haline gelecek.” ifadelerini kullandı. Dinç, önümüzdeki günlerde konu ile ilgili basın toplantısı yapacaklarını da kaydetti.

Kaynak: İHA