Boydak Holding'te Toplu Sözleşme İmzalandı

Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Ağaç İş Sendikası, Çelik İş, Öz İplik İş ile TMSF’ye devredilen Boydak Holding arasında yapılan toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşmeyle birlikte 8 bin 600 civarında işçi yüzde 12,75 oranında zam alacak.

Boydak Holding'te Toplu Sözleşme İmzalandı
Holding binasında düzenlenen imza töreninde konuşan Hak-İş Konfederasyon Başkanı Mahmut Arslan kendileri için tarihi bir gün olduğunu söyleyerek, “Bizim için tarihi bir gün. Uzun yıllar örgütlü olduğumuz ve toplu sözleşme imzaladığımız mobilya sektörünün en öncü kuruluşlarından birisi olan Boydak Holding’in bünyesinde olan şirketlerle ilgili toplu iş sözleşmesini yeni muhataplarla imzalamış olmak çok önemli. Biliyorsunuz yaşadığımız 15 Temmuz ve sonraki gelişmeler Türkiye cumhuriyeti Devleti’nin yeni bir yaklaşımıyla belli firmalarda olduğu gibi Boydak Holding’de de yönetim değişikliği gerçekleştirilmiştir. Biz bütün platformlarda bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu holdingin sahiplerinin hukuken kimin olduğunu ve kimler olduğunun ötesinde bu kuruluşların ekonomideki rolünün ve misyonunun devam etmesinden yana düşünüyoruz. Dolayısıyla burası Kayseri ekonomisi için önemli olduğu kadar ülkemizin mobilya sektöründe yıldız kuruluşlarından bir tanesi. Onun için bu kuruluşu hem çalışanlar açısından hem yönetenler açısından birlikte geleceğe hazırlanması ve geçmişten gelen tecrübesini daha ileriye taşıyarak Kayseri ekonomisi ve milli ekonomimize katkısının daha da artırılmasında çaba sarf etmemiz gerekiyor. Hak-İş olarak bu konuda elimizi gerektiğinde de gövdemizi taşın altına koymaya hazırız. Bu işletmenin bacalarının tütmesi gerekiyor. Buradaki çalışanların çalışmaya devam etmesi hatta hükümetimizin aldığı istihdam seferberliği kapsamında yeni çalışanlarla takviye edilerek bir model geliştirmemiz gerekiyor. Bu kurumun hem geçmişi, hem içinde bulunduğu şartlar hem de yasal yapılan yeni düzenlemelerle daha fazla istihdam edebilecek kapasitesinin olduğunu biliyorum. Bunu gerçekleştirmek adına pazarlamasından üretime kadar bütün aşamalarda çalışanlar olarak burada bu işletmenin bir ortağı gibi kendimizi görüyoruz. Hak-İş olarak yaklaşımımız, işletmemiz bizim rakibimiz değil, bizim ortağımız. Bu ortaklık maddi bir ortaklık değil ama bu işletmenin geleceğe taşınması konusunda birlikte çalışma konusunda ortaklık olarak düşünüyoruz. Burada yerleşik bir yapı vardı, yeni bir yapı inşa edildi. Bu yeni yapıyla da biz var olan sistemi devam ettirme konusunda bir kesinti yaşadık. Ama yönetim kurulu başkanımız ve ekibinin ortaya koyduğu samimi ve içten tutum bu sıkıntıları da ortadan kaldırmış oldu” dedi.



“Boydak Grubu üretmeye devam etmeli”

Şirketi bulunduğu yerden daha ileriye götürmek için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Arslan, “Boydak Grubu üretmeye devam etmeli. Daha fazla üreteceğiz, daha fazla satacağız, daha fazla kazandıracağız. Bu şirketi bulunduğu yerden daha ileriye götürme noktasında elimizden gelen bütün katkı ve desteği vermeye hazırız. Bizim amacımız işçi ve işveren ilişkilerini uzlaşmaya dayalı sosyal diyalog temelinde, masada ve barış içerisinde sorunları çözme irademizi burada da hayata geçirmek olmalı” ifadelerini kullandı. Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan toplu sözleşmenin olumsuzluk yaşanmadan masada bitmesinin sevindirici olduğunu dile getirerek, “Toplu iş sözleşmesindeki süreçleri biliyorum. Gerçekten yoğun bir müzakere süreci yaşandı. Hem toplu sözleşmenin süresi, hem elde edilen rakamlar gerçekten bütünüyle arzu ettiğimiz rakamlar olmasa da ülke ekonomisi şirketin durumu ve çalışanların beklentisini yan yana koyduğumuzda uzlaşmayla sonuçlanmış olması; işçinin mahkemeye, greve gitmeden masada bitmiş olması hepimiz için büyük bir fayda” şeklinde konuştu.



“Önceliğimiz istihdamı desteklemek, üretim faaliyetlerini artırarak devam etmek”

İmza töreninde konuşan Boydak Holding CEO’su Ertunç Laçinel de önceliklerinin istihdamı desteklemek ve şirketi bulunduğu yerden daha iyi noktalara taşımak olduğunu kaydetti.

Laçinel, “Niyet iyi olduktan sonra anlaşamayacak bir durum yok. Her iki tarafın da niyetinin iyi olduğu açıkça belliydi görüşmelerde. Geldiğimizden beri aynı şeyleri söylüyoruz. Bizim için önceliğimiz istihdamı artırarak devam etmek, istihdamı desteklemek, üretim faaliyetlerini artırarak devam etmek, satışlarımızı hem mobilya grubunda hem endüstriyel grubunda hem de enerji gruplarımızda artırarak devam ettirmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar da bunları gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Kurumun ve kuruma bağlı markaların ne kadar önemli olduğu hem Türkiye için hem dünya açısından çok önemli. Biz bu önemin de farkındayız. Önceliğimiz istihdam, istihdamın peşinden ihracat hedeflerimiz var. Bu ihracat ve üretim hedeflerimizde olmazsa olmaz bizim hem ortağımız hem kardeşlerimiz hem de çalışma arkadaşlarımız işçilerimizle uzun soluklu bir çalışma hayatında devam etmek istiyoruz. Onlar bizim olmazsa olmazlarımız. Dolayısıyla onların hayatlarını daha rahat devam ettirmesi elbette birinci önceliğimizdir. Bunları da göz önünde bulundurarak bir anlaşma zemini oluşturduk ve buna göre de çalışmalarımızı nihayetlendirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Şener ise, “Burada bu kurumun bu günlere gelmesine vesile olan başka bir aile ve mensupları vardı. Ama ülkemizin içinde bulunduğu şartlar böyle bir yönetim tarzını mecburiyet haline getirdi, şimdi biz buradayız. Burada yapacağımız şey, bu emanetçilik vasfı bize ülkemiz tarafından emanet edilen bu değerlerin yine hep birlikte bu emaneti koruyarak, insanımız, Kayserimiz ve Türkiyemiz lehine daha büyüterek taşımaktır. Görevimiz ne kadar sürer belli olmayabilir. Ama şu var ki buradan ayrıldığımızda aldığımız nokta ile bıraktığımız nokta arasında müspet gelişmeleri kaydederek ayrılmış olmamız. Buna vesile olacaklar da buradaki çalışanlardır. Alt yapı olarak bu şirketlerdir ama hedefe ulaştırıcı bu çalışan arkadaşlarımızdır. Buradan ayrılacağımız zaman artıda olmak isterim. O halde bugüne kadar yaptıklarımız artık dündedir. Bundan sonraki yapacaklarımız konuşulacaktır. Dün olanlarla övünmeyelim, yapılacaklarla övünmek üzere gayretinizi bekliyorum. Addettiğimiz konu arzu ettiğimiz nihai rakamlar değildir. Ama şimdilik dükkanın açık kalması, hepimizin hayata devam etmesi için şimdilik bu kadardır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından imzalar atıldı. Toplu iş sözleşmesinden yaklaşık 8 bin 600 işçi 12,75 oranında zam alacak.
Kaynak: İHA