'Bilim Ve Teknolojide Kız Çocuklar' Projesi

Uçan Süpürge ile ABD'nin Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde, bilim ve teknoloji alanlarında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması amacıyla proje başlatıldı Proje kapsamında öğrenciler, bu alanlarda başarı sağlayan 12 Türk bilim kadınının bilgilerini, internet ansiklopedisine girdi.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ile ABD'nin Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde, bilim ve teknolojide cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla 'Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar (Girls Can Stem)' projesi hayata geçirildi.

Bilim dünyasında kız çocukların yolunu açmanın hedeflendiği proje kapsamında, Ankara CerModern Sanat Merkezi'nde ilk saha uygulaması gerçekleştirildi. Projenin açılışında, erkek öğrenciler de konuk edildi.

Ayaş Gazi Ortaokulundan gelen yaklaşık 80 öğrenci, Vikipedi temsilcisi Koray Özbal'ın, internet ansiklopedisinin tarihçesi ve kullanımına ilişkin sunumunu izledi. Vikipedi'ye üye olan öğrenciler, bilim ve teknoloji alanında başarılı 12 Türk kadın bilim insanına dair içerikleri siteye ekledi.

Öğrenciler böylece bilim ve teknoloji alanlarında becerilerini geliştirirken, bu konuda öncü kadınları da daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Proje Koordinatörü Özgür Deniz Kaya, yaptığı açıklamada, endüstriyel toplumlarda cinsiyetlendirilmiş bilim ve teknoloji alanlarında eşitsizliği ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Özellikle kız çocuklarını bilim ve teknolojiye teşvik etmek istediklerini kaydeden Kaya, proje kapsamında 5 farklı şehirdeki 20 okulda eğitim verileceğini belirtti.

Kız çocuklarını pozitif bilimlere yönlendirmek için ilk adımı Ankara'da atarak projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Kaya, Kırşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat'ta etkinliklerin devam edeceğini bildirdi.

- 'WomenX' kız çocuklarına ilham verecek

Proje kapsamında merkezde bugün 'WomenX' konuşmaları gerçekleştirilecek. Bilim ve teknolojide uzman kadınlar, bilgiyi üretme ve yayma konusunda çeşitli sınırlılıklara, kadın olmaktan kaynaklı engellere rağmen 'mücadeleyi bırakmadıklarını' sunumlarla anlatacak.

Etkinlik kapsamında ODTÜ The Company Müzikal Topluluğu da gösteri düzenleyecek.
Kaynak: AA