8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne Özel 'Aydın Kadınlar Buluşması'

İstanbul Aydın Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, alanında uzman ve başarılı kadınların katıldığı "Aydın Kadınlar Buluşması" adlı bir panel gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne Özel 'Aydın Kadınlar Buluşması'
İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi (İAÜTAM) Kadın Araştırmaları Koordinatörlüğü tarafından kadının toplumdaki rolünü ve etkinliğini akademik çerçevede değerlendirmek, kadınların iş yaşamına ve sosyal hayata katılımına destek vermek amacıyla hazırlanan etkinlik oldukça büyük ilgi gördü.

Alanında uzman ve başarılı iş kadınlarının konuşmacı olarak katıldığı panelin ilk konuşmacısı, İAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Ceylan Türk Medeni Kanunu’nda kadının yeri ve yeni düzenlemeler hakkında konuştu.

Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu, Uzm. Öznur Sevme, Aslı Şen, Buse Biçer, Göksel Göksu ve Kübra Saruhan’ın konuşmacı olduğu, dolu dolu geçen etkinlikte kadının ekonomiye katılımından iletişimde toplumsal cinsiyete, kadın odaklı STK’lardan kadın girişimciliği ve başarı öykülerine kadar çeşitli konular ele alındı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğreti Üyesi, Ekonomi Uzmanı ve Topuklu Ekonomist Kurucusu Uzm. Öznur Sevme panel konuşmasından önce kadının ekonomi alanındaki önemine değinerek, "Türkiye ekonomisinde kadınlığın sadece cinsiyet meselesi değil, ekonomi meselesi de olduğunu vurgulamak için buradayım. Çünkü Türkiye’de her 100 girişimciden sadece 7’si kadın olarak iş kurabiliyor. Bu genelde güven ve sermaye eksikliğinden kaynaklanıyor. Bununla birlikte dünyadaki topraklara sahip kadınlarımızın oranı da sadece yüzde 1. 2016 verilerine göre Türkiye’de kadın girişimci sayısı 83 bin olarak belirlendi. Bizler de Topuklu Ekonomist olarak kadınlara nasıl iş kuracaklarını, iş kurarken ne tür zorluklarla karşılaşacaklarını, bu zorlukları aşmak için neler yapmaları gerektiği hakkında onları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda UFRAD’ın da desteğiyle kendi markasını oluşturmuş, marka değeri oluşturmayı başarmış fizibilitesi yüksek kadın girişimcileri üniversitemizde ağırlıyoruz" dedi.



"Kadın varsa ekonomi vardır"

Ekonomi dünyasının kadınlarla var olacağını vurgulayan Sevme, "Ekonomiyi canlandırmak ancak kadınlarla mümkündür. Kadın varsa ekonomi vardır. Dünyaya baktığımızda ilk 10 güçlü ekonomisinin içerisinde 50’ye yakını kadın istihdamı gerçekleşmiş ülkelerin olduğunu görüyoruz. Bu başarının en büyük nedeni kadınların daha duygusal daha verimli daha sonuç odaklı çalışmalarıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA