Vezirköprü'de 306 Çiftçiye Ücretsiz Tohum Verildi

Vezirköprü ilçesinde çiftçilere ücretsiz mısır, nohut ve sarımsak tohumu dağıtıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Vezirköprü Belediyesi iş birliğinde ürün çeşitliliğini ve çiftçilerin gelir seviyesini artırmak amacıyla Milli Tarım Projesi kapsamında ilçedeki 306 üreticiye ücretsiz olarak mısır, nohut ve sarımsak tohumu verildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, sertifikalı tohum dağıtmayı önemsediklerini, bunun dışındaki tohumları tavsiye etmediklerini söyledi.

Sarımsakta sertifika söz konusu olmadığından en iyi bilinen Taşköprü sarımsağı özelliği taşıyan tohumu çiftçilere kazandıracaklarını belirten Kırmacı, 'Katma değeri yüksek bir ürün, o yüzden Vezirköprü'de bunu yaygınlaştırmaya çalıştık. Tohum dağıtımından ürün alımına kadar olan süreçte üreticimizin yanında olacağız.' dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir de yıllarca üniversiteleri ve kurumları kendi içlerine hapsettiklerine işaret etti.

'Artık öyle bir Türkiye ve öyle bir çağdayız ki üniversitelerimizi çiftçilerimizin ayağına götürmediğimiz sürece sizler o fakülteleri, oradaki araştırmaları kendi evinizde yapılanlar gibi görmediğiniz sürece hiçbir önemi yok.' diyen Demir, bu nedenle her zaman Vezirköprülü çiftçilerin yanında olacaklarını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ise tarımı olmayan bir ülkenin gelişmesinin mümkün olamayacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'Bilim adamları diyor ki 2030 yılı dünyada bir kırılma noktası olacak. O yılda dünya nüfusu 9 milyara ulaşacak, bunun yüzde 80'i şehirde yaşayacak. İhtiyaçlar şu anki ihtiyaçların iki katı olacak. İnsanlar açlık ve susuzlukla karşı karşıya kalacak. Bilim adamlarının ifadesiyle bu işten en az zararla 8 ülke çıkacak. Bunlardan biri de Türkiye. Karadeniz Bölgesi de bu işten karlı olarak çıkacak. Şu anda Ortadoğu nasıl petrol zenginiyse biz de ürettiğimizi ihraç ederek tarım ve hayvancılık konusunda dünyanın zengin ülkeleri haline geleceğiz ama işin başı üretimdir.'

Vezirköprü Kaymakamı Yunus Emre Altıner de Avrupa'da 20'ye yakın ülke gezdiğini, içlerinde tarımı geliştirmiş ülkeler de bulunduğunu anlatarak, 'Avrupa ülkelerinde tarımı gelişmiş olanları bizim insanımıza göstererek burada örnek bir model oluşturma hayalim var. Tarım ve hayvancılıkla ilgili gezileri düzenleme gibi bir çabamız var.' ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis de desteklerin ilçenin büyüklüğüne göre verilmesi gerektiğini, bu bakımdan Vezirköprü gibi büyük bir ilçe için yapılanların yetersiz olduğunu söyledi.

Kaynak: AA